Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Gecompromitteerde SEC account tweet foutief over goedkeuring BTC ETF

In een schokkende ontwikkeling hebben hackers het X-account van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) gecompromitteerd, wat resulteerde in een reeks valse tweets die aanzienlijke marktverstoring maar ook hilariteit bij de X-gebruikers veroorzaakten. Het aangetaste account @SECGov, dat dient om het verspreiden van cruciale informatie, werd gebruikt om ten onrechte de goedkeuring van een langverwacht Bitcoin exchange-traded fund (ETF) aan te kondigen. De misleidende tweets veroorzaakten een snelle marktreactie, waarbij de Bitcoin-prijzen stegen tot $47.680 om vervolgens te dalen naar $45.400 toen de tweets als frauduleus werden ontmaskerd.Geautomatiseerde bots en traders reageerden snel door binnen een tijdsbestek van tien minuten meer dan $500 miljoen aan futures-posities te openen na de oorspronkelijke post. De daaropvolgende prijsschommelingen hadden echter gevolgen voor “leveraged” posities, met ongeveer $50 miljoen aan geliquideerde longposities en een impact van $36 miljoen op shortsellers. Liquidatie treedt op wanneer handelaren niet aan de marginvereisten voor geheven posities kunnen voldoen, wat duidt op een verlies van initiële marge en een gedwongen sluiting van de positie door de beurs.

Critici wezen snel op de kwetsbaarheid van de beveiligingsmaatregelen voor sociale media van de SEC en vroegen zich af hoe de financiële toezichthouder triljoenenmarkten zou kunnen beschermen als het zijn eigen accounts niet degelijk kon beveiligen. Elon Musk bevestigde de hack en verklaarde dat het het gevolg was van een onbekend individu dat via een derde partij controle kreeg over een telefoonnummer dat was gekoppeld aan het @SECGov-account. Bovendien bleek dat het account op het moment van de inbraak geen tweefactorauthenticatie had ingeschakeld.

Terwijl de cryptogemeenschap wacht op een beslissing over dertien voorgestelde Bitcoin ETF’s, benadrukt het incident de zorgen over cybersecurity met betrekking tot belangrijke diensten zoals de SEC. De nasleep van het gehackte SEC-account benadrukt nogmaals het belang van het beschermen van gevoelige informatie en het aannemen van robuuste beveiligingsprotocollen om te beschermen tegen dergelijke kwaadwillende activiteiten in de toekomst.