Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Gaat Bitcoin vervangen worden door altcoins?

Het internet is de globale standaard voor informatie en data-uitwisseling, Bitcoin is de globale standaard voor waarde-uitwisseling! Bitcoin staat in dit opzicht in schril contrast met alle andere cryptocurrencies, die in de praktijk veel meer weg hebben van een bedrijfsstructuur dan van een neutraal protocol. Gaat Bitcoin vervangen worden door altcoins? Deze vraag beantwoorden we in detail in dit artikel.

De bewering dat Bitcoin verouderd en vervangbaar is door “nieuwere” cryptocurrencies dateert al van het jaar 2014 en heeft ondertussen enorm veel aan geloofwaardigheid ingeboet, zelfs bij Bitcoin tegenstanders. De uitvinding van Bitcoin is vergelijkbaar met die van het wiel, niet echt iets dat je zo maar na 10 jaar vervangt omwille van een of andere leuke nieuwe feature.

 

Bitcoin is geen bedrijf

De gelijkstelling tussen Bitcoin en altcoins komt neer op appels met peren vergelijken aangezien altcoins eerder bedrijven zijn en Bitcoin een protocol is! Bitcoin is pure software, het is een computerprotocol dat vrijelijk leeft op het internet en dat iedereen kan downloaden, beheren en delen.

In wezen is het Bitcoin protocol heel gelijkaardig aan het internetprotocol, die andere globale communicatie technologie die werkelijk heel onze maatschappij op zijn kop heeft gezet. Net zoals het internet heeft Bitcoin geen raad van bestuur, geen werknemers en al zeker geen CEO. Je zou denken dat dit een handicap is, maar in de werkelijkheid is dit net zijn grootste troef.

Laat ons even het internet onder de loep nemen om dit concept verder uit te diepen. Het internet (of TCP/IP zoals men het een paar jaar later begon te noemen) is uitgevonden in 1969 en werd oorspronkelijk gebruikt als communicatielijn tussen verschillende Amerikaanse universiteiten.

 

Gaat Bitcoin vervangen worden door altcoins?
Arpanet, de voorloper van het internet, anno 1969. Het protocol werd gebruikt om verschillende Amerikaanse universiteiten met elkaar te verbinden.

De TCP/IP computercode die dit mogelijk maakte, werd ontdaan van elke bedrijfsstructuur zodat ze vrijelijk en openlijk gedeeld kon worden. Zo kon iedereen zich met uiterst gemak en zonder frictie aansluiten op dit nieuwe communicatienetwerk.

 

Internet VS intranets

Veel grote bedrijven waren echter niet overtuigd van dit “vrij protocol”, ze wilden namelijk de beslissingsmacht over de software voor zichzelf houden om meer controle uit te oefenen en grotere winsten te boeken. Naarmate het open internet populair begon te worden tijdens de jaren 90, begonnen tegelijk dus ook afgesloten, zakelijke “intranets” als paddenstoelen uit de grond te schieten.

Deze zakelijke miniatuurversies van het internet lieten zich vooral kenmerken door extreem slechte gebruikerservaringen, achterstallige software en een compleet gebrek aan coördinatie met andere software en de buitenwereld. Zelfs vandaag de dag worden er nog intranets gebruikt binnen sommige bedrijven en ze leveren ons het ontegensprekelijke bewijs dat gesloten communicatienetwerken geen schijn van kans maken tegen vrijelijk beschikbare, globaal gedeelde software-protocollen zoals het internet (het intranet van KULeuven is hier een goed voorbeeld van).

Net omdat het open internet geen baas heeft en dus ook geen bureaucratie, is het de perfecte fundering voor andere computers, bedrijven en softwareontwikkelaars om verder op te bouwen. Het internet is de globale standaard voor informatie en data-uitwisseling, Bitcoin is de globale standaard voor waarde-uitwisseling!

 

Altcoins zijn wel bedrijven

Bitcoin staat in dit opzicht in schril contrast met alle andere cryptocurrencies, die in de praktijk veel meer weg hebben van een bedrijf dan van een neutraal protocol. Kijk bijvoorbeeld naar de tweede grootste cryptocurrency ter wereld, Ethereum. In tegenstelling tot Bitcoin heeft het Ethereum project een duidelijke leider en CEO, Vitalik Buterin, die de macht heeft om de regels op elk moment aan te passen. Deze bedrijfstructuur is dus een gevaarlijke vorm van centralisatie en betekent dat het project onmogelijk echte neutraliteit kan garanderen, iets waar Bitcoin net in uitblinkt.

De belangrijkste spelregel van Bitcoin; een onaanpasbare totale voorraad van 21 miljoen, is dan ook ondenkbaar bij andere cryptocurrencies. Je kan Bitcoin dus eerder vergelijken met een neutrale grondstof zoals goud, terwijl de andere cryptocurrencies eerder een soort aandelen in een bedrijf zijn.

 

Bitcoin is het eindpunt van digitaal geld, niet de start

Bovendien claimt men vaak foutief dat Bitcoin de eerste poging tot onkraakbaar digitaal geld was. Cryptografen en computerwetenschappers zijn al sinds het begin van de jaren 80 aan het experimenteren met eerlijke, neutrale vormen van digitaal geld. Zo bestonden er al lang voor Bitcoin zeer interessante projecten zoals Ecash (1990), B-money (1998), E-gold (1996) en Bitgold (1998).

 

Gaat Bitcoin vervangen worden door altcoins?
Groepsfoto van het team achter de cryptografische munt Ecash, 1995

Hoewel dit stuk voor stuk straffe prestaties waren, misten ze allemaal één cruciaal ingrediënt om de echte revolutie van digitaal geld te ontketenen. Bitcoin bouwde verder op al deze inzichten en concepten en voegde het laatste ontbrekende puzzelstukje toe: de blockchain.

Bitcoin is dus de ultieme doorbraak na decennialang onderzoek en experimentatie, allesbehalve het “onbruikbare, onvolledige prototype” zoals vele ongeïnformeerde bronnen beweren…

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »