Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

FTX zet gedupeerden voor schut

De lijken in verband met het FTX schandaal blijven maar uit de kast vallen. Miljarden gebruikersfondsen werden doorgesluisd naar Alameda om mee te gokken of om doodleuk uit te lenen aan de top van FTX

In het ophefmakend interview vorige week woensdag vertoonde SBF niet het minste schuldbesef. Het interview draaide uit op een schouwspel dat zelfs bij Bernie Madoff het schaamrood op de wangen zou toveren. Zo trekt Sam Bankman-Fried opnieuw de kaart van naïeve en schaapachtige weldoener. Een opgezet imago waarvan hij zelf trouwens al toegaf dat het een “dom spelletje is dat vele woke westerse mensen spelen om bij iedereen in goede aarde te vallen”.

Een illusie die blijkbaar wel veel weerklank vindt bij de mainstream media en in de politiek. Een cynische lezer zou bijna gaan denken dat de weelderige donaties aan de politieke establishment er iets mee te maken zouden kunnen hebben.

Hoe dan ook staat het als een paal boven water dat de activiteiten van het imperium van SBF enkel en alleen als crimineel kunnen omschreven worden. FTX is geen bank en het is dan ook per definitie illegaal om gebruikersfondsen door te sluizen naar een zusterbedrijf. De algemene voorwaarden van het FTX handelsplatform stipuleren dit zelf uitdrukkelijk. Deze grove inbreuken onder de mat vegen als een “accounting error” is dan ook een zware belediging voor al de getroffen gedupeerden.