Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden we tijdens recessies steeds opnieuw geconfronteerd met insolvente banken en gedupeerde bankrekeninghouders.

Toch hoeft dit niet zo te zijn. Banken zouden er namelijk perfect voor kunnen kiezen om het geld van hun klanten -niet- te herinvesteren. Op deze manier kan het probleem van “fractional reserve banking” volledig vermeden worden. Dit concept, waarbij geld van klanten onaangetast wordt aangehouden door de bank, noemt men ook wel “full reserve banking”.

Sinds midden 2020 is de ondertussen bekende nieuwe bank “Custodia” aan het vechten voor een bankenlicentie met maar één doel voor ogen, een dergelijke full reserve bank worden. Bovendien zou de bank ook crypto diensten aanbieden met een sterke focus op Bitcoin en stablecoins. Het bedrijf wordt geleid door niemand minder dan Caitlin Long, doorwinterde Wall street veteraan met 22 jaar ervaring. Caitlin is daarnaast ook al sinds 2012 actief in de Bitcoin wereld en geldt als één van de populairste voorvechtsters van gedecentraliseerd geld in Wall Street én Washington DC.

Op 24 maart kreeg de nieuwe bank, na een buitengewoon lange beoordelingsperiode van meer dan 18 maanden, eindelijk het finale verdict van de Amerikaanse centrale bank te horen. De applicatie werd geweigerd in een 86-pagina’s tellend rapport dat maar liefst 14x langer is dan eender welke andere weigering van de Federal Reserve ooit. De centrale bank maakt gewag van een te gevaarlijk business model vanwege de blootstelling aan crypto en stelt zich bizar genoeg ook vragen bij de veiligheidsgaranties voor potentiële Custodia bankrekeninghouders.

De weigeren kan maar op één manier geïnterpreteerd worden: een poging om veilige banken volledig in de kiem te smoren. Een full reserve bank kan per definitie geen gebruikersfondsen verliezen op de beurs en de claims van bezorgdheid van de Federal Reserve zijn die zin niet meer dan een voorwendsel om het huidige status quo in stand te houden. Custodia is trouwens niet de eerste bank die een veilige omgeving probeert te creëren voor bankrekeninghouders, ook The Narrow Bank werd in 2019 op heel gelijkaardige wijze de deur gewezen.