Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden we tijdens recessies steeds opnieuw geconfronteerd met insolvente banken en gedupeerde bankrekeninghouders.

Toch hoeft dit niet zo te zijn. Banken zouden er namelijk perfect voor kunnen kiezen om het geld van hun klanten -niet- te herinvesteren. Op deze manier kan het probleem van “fractional reserve banking” volledig vermeden worden. Dit concept, waarbij geld van klanten onaangetast wordt aangehouden door de bank, noemt men ook wel “full reserve banking”.

Sinds midden 2020 is de ondertussen bekende nieuwe bank “Custodia” aan het vechten voor een bankenlicentie met maar één doel voor ogen, een dergelijke full reserve bank worden. Bovendien zou de bank ook crypto diensten aanbieden met een sterke focus op Bitcoin en stablecoins. Het bedrijf wordt geleid door niemand minder dan Caitlin Long, doorwinterde Wall street veteraan met 22 jaar ervaring. Caitlin is daarnaast ook al sinds 2012 actief in de Bitcoin wereld en geldt als één van de populairste voorvechtsters van gedecentraliseerd geld in Wall Street én Washington DC.

Op 24 maart kreeg de nieuwe bank, na een buitengewoon lange beoordelingsperiode van meer dan 18 maanden, eindelijk het finale verdict van de Amerikaanse centrale bank te horen. De applicatie werd geweigerd in een 86-pagina’s tellend rapport dat maar liefst 14x langer is dan eender welke andere weigering van de Federal Reserve ooit. De centrale bank maakt gewag van een te gevaarlijk business model vanwege de blootstelling aan crypto en stelt zich bizar genoeg ook vragen bij de veiligheidsgaranties voor potentiële Custodia bankrekeninghouders.

De weigeren kan maar op één manier geïnterpreteerd worden: een poging om veilige banken volledig in de kiem te smoren. Een full reserve bank kan per definitie geen gebruikersfondsen verliezen op de beurs en de claims van bezorgdheid van de Federal Reserve zijn die zin niet meer dan een voorwendsel om het huidige status quo in stand te houden. Custodia is trouwens niet de eerste bank die een veilige omgeving probeert te creëren voor bankrekeninghouders, ook The Narrow Bank werd in 2019 op heel gelijkaardige wijze de deur gewezen.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »