Federal reserve neemt verder gas terug

Er lijkt eindelijk een einde te komen aan het vlijmscherpe beleid van de Amerikaanse centrale bank. De voorbije 12 maand ging de Amerikaanse Centrale Bank bijzonder driest te werk in haar missie om de buitensporige inflatie onder controle te krijgen. Uit de laatste officiële cijfers blijkt dat de agressieve strategie op zijn minst toch gedeeltelijk heeft gewerkt. De laatste CPI cijfers uit december 2022 geven een inflatie aan van 6,5%, ongeveer 2,5% lager dus dan de absolute piek van 9% in juni 2022.

Waar de federal reserve midden 2022 maar liefst 4 keer na mekaar een stijging van 0,75% in de interest rate doorvoerde begon het zijn taal te matigen naar het einde van het jaar toe. In december van 2022 werd er ook voor de eerste keer een lichtere stijging van 0,5% gehanteerd.

De volgende samenkomst van de Federal Reserve vindt plaats op 31 januari en er wordt in de wandelgangen gewag gemaakt van een laatste interest rate hike van deze cyclus. Het zou gaan om een bescheiden 0,25%.

In zekere zin heeft de Federal Reserve ook geen keuze. Hogere interest rates maken het namelijk veel moeilijker voor particulieren en bedrijven om te lenen, met alle gevolgen vandien. De laatste maanden regende het dan ook ontslagen bij vele grote en kleine bedrijven. Zo kondigde Google aan dat het 12,000 mensen zal ontslaan en deed Meta hetzelfde door 11,000 jobs te schrappen. Het is slechts één van de vele indicatoren dat er een recessie in de lucht hangt.

In totaal nam de officiële Amerikaanse interest rate (de discount rate om precies te zijn) met maar liefst 4,25% toe in de afgelopen 12 maanden. Hiermee is het onmiddellijk de grootste en snelste stijging sinds begin 1980.

Nieuws

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen. Het doel van The Graph

LEES VERDER »

Roger Ver weigert schulden aan Genesis af te betalen

Roger Ver, de controversiële figuur die ooit bekend stond als Bitcoin Jesus, komt de laatste jaren enkel nog negatief in de belangstelling. Zo ook na de implosie van Genesis, het grootste crypto lending platform ter wereld dat een paar weken geleden overkop ging. Genesis beweerd

LEES VERDER »
veilig-bitcoin-kopen

Hoe veilig en eenvoudig Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency ter wereld en steeds meer mensen kiezen ervoor om in te investeren. Het kopen en verkopen van Bitcoin kan echter ingewikkeld en onveilig lijken voor degenen die niet bekend zijn met deze wereld. In dit artikel zullen

LEES VERDER »
Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig en op vastgestelde tijdstippen een bepaald bedrag in een bepaald beleggingsproduct investeert. Hierdoor worden de pieken en dalen van de markt verdeeld over een langere periode en wordt

LEES VERDER »

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn. Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten.

LEES VERDER »