Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Federal reserve neemt verder gas terug

Er lijkt eindelijk een einde te komen aan het vlijmscherpe beleid van de Amerikaanse centrale bank. De voorbije 12 maand ging de Amerikaanse Centrale Bank bijzonder driest te werk in haar missie om de buitensporige inflatie onder controle te krijgen. Uit de laatste officiële cijfers blijkt dat de agressieve strategie op zijn minst toch gedeeltelijk heeft gewerkt. De laatste CPI cijfers uit december 2022 geven een inflatie aan van 6,5%, ongeveer 2,5% lager dus dan de absolute piek van 9% in juni 2022.

Waar de federal reserve midden 2022 maar liefst 4 keer na mekaar een stijging van 0,75% in de interest rate doorvoerde begon het zijn taal te matigen naar het einde van het jaar toe. In december van 2022 werd er ook voor de eerste keer een lichtere stijging van 0,5% gehanteerd.

De volgende samenkomst van de Federal Reserve vindt plaats op 31 januari en er wordt in de wandelgangen gewag gemaakt van een laatste interest rate hike van deze cyclus. Het zou gaan om een bescheiden 0,25%.

In zekere zin heeft de Federal Reserve ook geen keuze. Hogere interest rates maken het namelijk veel moeilijker voor particulieren en bedrijven om te lenen, met alle gevolgen vandien. De laatste maanden regende het dan ook ontslagen bij vele grote en kleine bedrijven. Zo kondigde Google aan dat het 12,000 mensen zal ontslaan en deed Meta hetzelfde door 11,000 jobs te schrappen. Het is slechts één van de vele indicatoren dat er een recessie in de lucht hangt.

In totaal nam de officiële Amerikaanse interest rate (de discount rate om precies te zijn) met maar liefst 4,25% toe in de afgelopen 12 maanden. Hiermee is het onmiddellijk de grootste en snelste stijging sinds begin 1980.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u