Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Evergrande vraagt “Chapter 15 bankruptcy” aan

Er woedt een hevige storm in de Chinese vastgoedmarkt. Sinds 2021 al zit Evergrande, één van de grootste projectontwikkelaars in heel China, verstrikt in een web van loodzware schulden. Na een overlevingsstrijd van twee jaar vraagt het bedrijf nu Chapter 15 bankruptcy aan in New York.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd zou de Aziatische gigant zich, althans voorlopig, kunnen indekken tegen schuldeisers in de VS die het gemunt hebben op de Amerikaanse eigendommen van het bedrijf. 

Het ziet er hoe dan ook helemaal niet goed uit voor Evergrande. Door de aanhoudende onzekerheid zijn de aandelen al meer dan een jaar geschorst en is de totaalrekening opgelopen tot meer dan $300 miljard, waarmee de multinational de titel van meest schuldenbelaste projectontwikkelaar ter wereld op zijn naam mag schrijven.

Later deze maand komt het bedrijf terug samen met de schuldeisers om voor de zoveelste keer opnieuw een herstructureringsplan te bespreken.

De tanende vastgoedgigant is slechts een symptoom van de al zeer lang aanslepende crisis in de Chinese huizenmarkt. Denk maar aan de befaamde ghost cities die al jaren een pijnlijke schandvlek vormen op de economische groei van de tweede economie ter wereld. Ook andere projectontwikkelaars, zoals het bekende Country Garden, worden ondertussen meedogenloos mee de dieperik ingesleurd. 

In een poging om de meubels te redden is de Chinese centrale bank, in tegengestelde beweging van de Federal Reserve, begonnen met het verlagen van de interesten om de economische motor terug op gang te brengen. Het is nog niet duidelijk of en in welke mate hiermee de schokgolf van faillisementen verholpen kunnen worden.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »