Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Evergrande vraagt “Chapter 15 bankruptcy” aan

Er woedt een hevige storm in de Chinese vastgoedmarkt. Sinds 2021 al zit Evergrande, één van de grootste projectontwikkelaars in heel China, verstrikt in een web van loodzware schulden. Na een overlevingsstrijd van twee jaar vraagt het bedrijf nu Chapter 15 bankruptcy aan in New York.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd zou de Aziatische gigant zich, althans voorlopig, kunnen indekken tegen schuldeisers in de VS die het gemunt hebben op de Amerikaanse eigendommen van het bedrijf. 

Het ziet er hoe dan ook helemaal niet goed uit voor Evergrande. Door de aanhoudende onzekerheid zijn de aandelen al meer dan een jaar geschorst en is de totaalrekening opgelopen tot meer dan $300 miljard, waarmee de multinational de titel van meest schuldenbelaste projectontwikkelaar ter wereld op zijn naam mag schrijven.

Later deze maand komt het bedrijf terug samen met de schuldeisers om voor de zoveelste keer opnieuw een herstructureringsplan te bespreken.

De tanende vastgoedgigant is slechts een symptoom van de al zeer lang aanslepende crisis in de Chinese huizenmarkt. Denk maar aan de befaamde ghost cities die al jaren een pijnlijke schandvlek vormen op de economische groei van de tweede economie ter wereld. Ook andere projectontwikkelaars, zoals het bekende Country Garden, worden ondertussen meedogenloos mee de dieperik ingesleurd. 

In een poging om de meubels te redden is de Chinese centrale bank, in tegengestelde beweging van de Federal Reserve, begonnen met het verlagen van de interesten om de economische motor terug op gang te brengen. Het is nog niet duidelijk of en in welke mate hiermee de schokgolf van faillisementen verholpen kunnen worden.