Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

EU is het eens over de anti-witwasregels voor cryptovaluta

Het Europees Parlement en de raad van EU hebben een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe regels om het witwassen van geld in cryptovaluta te voorkomen. Deze regels vereisen dat cryptobedrijven de identiteit van klanten controleren bij transacties van meer dan 1.000 euro. Er ontstaan zorgen over de eerlijkheid en privacy omtrent dit akkoord.

De crypto-industrie is bang dat deze nieuwe EU-regels strenger zullen zijn dan die voor traditionele banken, de regels maken deel uit van een grotere anti-witwas regulatie die klantverificatie en andere waarborgen omvat.

Hoewel het doel is om cryptobedrijven en banken hetzelfde te behandelen, bestaan er zorgen dat de regels niet op gelijke wijze worden toegepast. Cryptobedrijven moeten bijvoorbeeld basisidentiteitscontroles uitvoeren op alle incidentele transacties, wat anders is dan de vereisten voor banken.

De AMLR (anti-money laundering regulation) is onderdeel van een grotere inspanning om illegale geldstromen te stoppen, moet nog definitief worden goedgekeurd. Het heeft tot doel dezelfde regels te garanderen voor zowel de banksector als cryptobedrijven. De technische besprekingen zijn nog gaande en het is de bedoeling dat het pakket in april ter goedkeuring gereed zal zijn.