Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ethereum – ETH

Ethereum – ETH

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd, open-source blockchainplatform dat het creëren en het uitvoeren van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps) mogelijk maakt. Het is een netwerk van computers over de hele wereld die een set regels volgen dat het Ethereum-protocol heet. Het Ethereum-netwerk vormt de basis voor gemeenschappen, toepassingen, organisaties en digitale activa die iedereen kan bouwen en gebruiken. Je kunt overal en altijd een Ethereum-account aanmaken en een wereld van apps verkennen of je eigen apps bouwen. De belangrijkste innovatie is dat je dit allemaal kunt doen zonder te vertrouwen op een centrale autoriteit die de regels zou kunnen veranderen of je toegang zou kunnen beperken. Ethereum werd in 2015 gelanceerd door Vitalik Buterin en een team van medeoprichters, waaronder Gavin Wood en Charles Hoskinson. Ondertussen is het uitgegroeid tot de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, na Bitcoin. Sinds de Merge naar Ethereum 2.0 willen ze graag Ultra Sound Money worden. Daarnaast hopen ze met de upgrade naar Ethereum 2.0 het blockchain trilemma beter te kunnen aanpakken.

“The foundation for our digital future”

Belangrijkste functies van Ethereum

  • Smart contracts: Zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden direct in code geschreven
  • Ether (ETH): De eigen cryptocurrency van het Ethereum-netwerk
  • Decentrale toepassingen (dApps): Applicaties die draaien op het Ethereum netwerk
  • Ethereum Virtuele Machine (EVM): De runtime-omgeving voor smart contracts

Hoe werkt Ethereum?

Ethereum Blockchain

  • Gedistribueerd grootboek: Ethereum werkt op een blockchain, een gedistribueerd grootboek dat bestaat uit een keten van blokken. Elk blok bevat een lijst van transacties en een verwijzing naar het vorige blok, en vormt zo een keten.
  • Decentralisatie: De Ethereum blockchain wordt onderhouden door een wereldwijd netwerk van nodes (computers). Elk knooppunt bewaart een kopie van de volledige blockchain en neemt deel aan het valideren en registreren van nieuwe transacties.

Ether (ETH)

  • Eigen valuta: Ether (ETH) is de cryptocurrency van het Ethereum-netwerk. Het wordt gebruikt om te betalen voor transacties en computationele diensten (genaamd “gas”) op het netwerk.
  • Gas Kosten: Elke bewerking op het Ethereum netwerk, inclusief transacties en het uitvoeren van slimme contracten, vereist een vergoeding betaald in ETH. Deze vergoeding, bekend als “gas”, compenseert validators voor hun werk in het verwerken en valideren van de operaties. Gas wordt uitgedrukt in Gwei, wat net zoals met Satoshi’s bij Bitcoin is. 1 Gwei is 10^9 van een Ether. Wil je weten hoe hoog de gas kosten zijn? Dan kan je een kijkje nemen op de volgende website: Gastracker.

Smart contracts

  • Smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden gecodeerd in software. Eenmaal ingezet, voeren ze automatisch overeenkomsten uit en dwingen ze af wanneer aan vooraf gedefinieerde voorwaarden wordt voldaan. De benaming is misleidend. Het zijn geen slimme contracten, gewoon “Als…, dan …” code.
  • Smart Contracts worden uitgevoerd door de Ethereum Virtual Machine (EVM), een gedecentraliseerde rekenmachine die op alle Ethereum nodes draait. De EVM zorgt ervoor dat de code van het slimme contract consistent wordt uitgevoerd op alle nodes. Dit is het grote verschil met Bitcoin.

Ethereum Virtuele Machine (EVM)

  • De EVM is een Turing-complete virtuele machine waarmee iedereen willekeurige code kan uitvoeren, waardoor het Ethereum platform flexibel en programmeerbaar wordt. Het verwerkt alle slimme contracten en transacties op het netwerk. Op drukke momenten kunnen de kosten al snel hoog oplopen om een transactie of een smart contract te laten uitvoeren.
  • De EVM zorgt ervoor dat elke node in het netwerk dezelfde smart contract code op dezelfde manier uitvoert, waardoor consistentie wordt gegarandeerd en fraude of geknoei wordt voorkomen. Daarnaast heeft Ethereum ook standaarden opgesteld zodat iedereen elkaar zijn code kan analyseren. Dit zijn de ERC-standaarden, waarvan de meest gekende ERC-20 en ERC-721 zijn. Via de volgende website kan je alle ERC-standaarden bekijken: ERC-standaarden.

Consensusmechanisme

  • Ethereum is overgestapt op Proof-of-Stake (PoS) met Ethereum 2.0 (The Merge). In PoS worden validators gekozen om blokken voor te stellen en te valideren op basis van de hoeveelheid ETH die ze bezitten en inzetten als onderpand. Validators worden beloond in ETH voor hun werk. Om als validator te kunnen gaan werken, heb je minstens 32 ETH nodig. Als ETH $ 3.500 is, moet je $ 112.000 neertellen, zonder de nodige investeringen in apparatuur.
  • Validators worden willekeurig gekozen om het volgende blok voor te stellen. Zodra een blok is voorgesteld, bevestigen andere validators de geldigheid ervan. Als het blok geldig is en genoeg bevestigingen ontvangt, wordt het toegevoegd aan de blockchain.

Transacties en toestandsveranderingen

  • Transacties op Ethereum omvatten de overdracht van ETH, interactie met smart contracts of het creëren van nieuwe smart contracts. Elke transactie verandert de “toestand” van de Ethereum blockchain.
  • De “toestand” van Ethereum is een grote datastructuur die het huidige saldo van alle rekeningen en de status van alle slimme contracten bijhoudt. Wanneer een transactie plaatsvindt, wijzigt het deze toestand.

Decentrale Toepassingen (dApps)

  • Ontwikkelaars kunnen dApps bouwen op Ethereum met behulp van slimme contracten. Deze dApps kunnen variëren van eenvoudige spelletjes tot complexe financiële systemen, die zonder gecentraliseerde controle werken. Doordat dit op de blockchain is gebouwd, zijn deze dApps onstopbaar. Een zeer gekend voorbeeld van dApps dat je op elke blockchain kunt vinden, zijn DEX’es zoals Uniswap. Wil je een overzicht van alle dApps die op Ethereum bestaan? Neem eens een kijkje op de volgende website: Defi dApps op Ethereum
    Wil je graag eens gebruik maken van een dApp? Dan zal je gebruik moeten maken van een hot-wallet zoals Metamask of Phantom. Weet je niet goed hoe dit werkt? Kom dan zeker eens langs in onze Discord om al je vragen te stellen. We helpen je graag!
  • dApps op Ethereum kunnen met elkaar communiceren, waardoor een breed scala aan functionaliteiten mogelijk wordt, zoals het combineren van meerdere financiële diensten in één applicatie. Interoperabiliteit is belangrijk binnen een blockchain netwerk. Tegenwoordig wordt er ook ingezet op interoperabiliteit tussen de verschillende blockchains.
Uniswap Dex op Ethereum

Veiligheid en onveranderlijkheid

  • Ethereum gebruikt cryptografische algoritmen om transacties en smart contracts te beveiligen. Elke transactie wordt ondertekend met een private key, die ervoor zorgt dat alleen de eigenaar van de sleutel de transactie kan autoriseren. Dit benadrukt nog maar eens het belang van correct gebruik van de private key. Wie controle heeft over de private key, heeft controle over de cryptomunten.
  • Als gegevens eenmaal zijn vastgelegd op de blockchain, kunnen ze niet meer worden gewijzigd. Deze onveranderlijkheid zorgt voor veiligheid en vertrouwen, omdat deelnemers erop kunnen vertrouwen dat de gegevens en contracten onveranderd blijven.

Ethereum 2.0 en schaalbaarheid

  • Ethereum 2.0 introduceert sharding, dat de blockchain opsplitst in meerdere “shards” die parallel transacties en smart contracts verwerken, waardoor de capaciteit van het netwerk enorm toeneemt.
  • Om de schaalbaarheid verder te verbeteren, worden er Layer 2-oplossingen zoals Rollups ontwikkeld. Deze oplossingen verwerken transacties off-chain en sturen vervolgens de resultaten naar het Ethereum mainnet, waardoor congestie en kosten worden verminderd. Enkele gekende voorbeelden zijn Arbitrum, Optimism, Base, Mantle, Blast. Benieuwd naar deze L2’s? Op de volgende website kan je vergelijkingen doen tussen de verschillende L2’s. Growthepie.

Gemeenschap en bestuur

  • Ethereum wordt bestuurd door de gemeenschap van ontwikkelaars, gebruikers en belanghebbenden. Veranderingen aan het protocol worden voorgesteld, besproken en geïmplementeerd via Ethereum Improvement Proposals (EIP’s).
  • Ethereum ondergaat regelmatig upgrades om de functionaliteit, veiligheid en schaalbaarheid te verbeteren. Deze upgrades worden geïmplementeerd door middel van hard forks, waarbij de knooppunten van het netwerk moeten updaten naar de nieuwe versie.

Conclusie

Ethereum werkt door gebruik te maken van een gedecentraliseerde blockchain, een native cryptocurrency (ETH) en een krachtige virtuele machine (EVM) om smart contract uit te voeren en dApps te draaien. Het is de tweede grootste cryptomunt en met alle uitgevoerde upgrades en de nieuwe applicaties die erop worden gebouwd, ziet de toekomst er rooskleurig. Toch is er stevige concurrentie opkomst met Solana.

Om alles nog eens samen te vatten:

Bron: X – Suhail Kakar – Ethereum explained like I’m 5

Ethereum kopen en bewaren

Ethereum kopen en bewaren gaat vandaag de dag zeer gemakkelijk. Een account aanmaken op een exchange zoals Bitvavo en Kraken, daar geld op storten, vervolgens ethereum kopen en ten slotte deze Ethereum veilig versturen naar je hardware wallet. Het is van uiterst belang om je Ethereum op een veilige wallet te bewaren zoals een Ledger of Ngrave. Hierdoor heb enkel jij zeggenschap en kan niemand hier iets mee doen. Wil je graag je Ethereum terug verkopen? Dan kan dit via hetzelfde platform zoals een Bitvavo of een Kraken.

NOT YOUR KEYS, NOT YOUR COINS!”

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?