Erdogan in nauwe schoentjes

Het is eind december 2021 en de Turkse Lira staat op een historisch dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar omdat president Erdogan blijft doorgaan met “onconventioneel economisch beleid”. Turkse huishoudens zagen de waarde van de nationale munt alleen vorige maand al met bijna 30% kelderen, waardoor alles, van voedsel tot brandstof, aanzienlijk duurder werd voor gezinnen die het toch al moeilijk hadden.

Desondanks de prijscorrectie die zich momenteel in de Bitcoin markt afspeelt, merken we dat Bitcoin werkt als potentiële hedge tegen extreem economisch beleid.

De prijs van Bitcoin in Turkse Lira passeerde namelijk 800.000 in een recordbrekende beweging vannacht, na verdubbeld te zijn in slechts twee-en-een-halve maand.

Ondanks het verbod op crypto’s hebben veel Turken zich naar verluidt tot Bitcoin gewend, en andere vormen van hard geld zoals goud. Hoewel centrale banken normaal gesproken de rente verhogen om hogere prijzen te beheersen, kiest Erdogan om de rente nog harder te verlagen en de geldkraan hierdoor groot open te zetten. En voordat u het zegt, nee, regeringsleiders worden doorgaans niet met het monetaire beleid belast.

De minister van Financiën, Lutfi Elvan, nam vorige week uit protest ontslag, en Erdogan verving hem onmiddellijk door een loyalist. Dit maakt duidelijk dat de president niet snel zal stoppen met zijn monetair beleid van makkelijke geldcreatie.

Bitcoin is een gedecentraliseerd systeem waarbij het “geld” niet uitgegeven wordt door, of eigendom is van, een regering. Geen centrale bank controleert het en het is volledig vrij en grens-neutraal.

De geschiedenis toont aan dat door middel van vrije markten en harde vormen van geld vaak vooruitstrevende innovatie gecreëerd wordt. Desondanks hebben monopolies over het algemeen het tegenovergestelde effect tot gevolg.

Om de een of andere reden beschouwen we de Lira, Dollar, Euro of welke andere fiatvaluta dan ook over het algemeen niet als een “monopolie”. Misschien is het tijd dat we dat wel doen.

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »