Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Erdogan in nauwe schoentjes

Het is eind december 2021 en de Turkse Lira staat op een historisch dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar omdat president Erdogan blijft doorgaan met “onconventioneel economisch beleid”. Turkse huishoudens zagen de waarde van de nationale munt alleen vorige maand al met bijna 30% kelderen, waardoor alles, van voedsel tot brandstof, aanzienlijk duurder werd voor gezinnen die het toch al moeilijk hadden.

Desondanks de prijscorrectie die zich momenteel in de Bitcoin markt afspeelt, merken we dat Bitcoin werkt als potentiële hedge tegen extreem economisch beleid.

De prijs van Bitcoin in Turkse Lira passeerde namelijk 800.000 in een recordbrekende beweging vannacht, na verdubbeld te zijn in slechts twee-en-een-halve maand.

Ondanks het verbod op crypto’s hebben veel Turken zich naar verluidt tot Bitcoin gewend, en andere vormen van hard geld zoals goud. Hoewel centrale banken normaal gesproken de rente verhogen om hogere prijzen te beheersen, kiest Erdogan om de rente nog harder te verlagen en de geldkraan hierdoor groot open te zetten. En voordat u het zegt, nee, regeringsleiders worden doorgaans niet met het monetaire beleid belast.

De minister van Financiën, Lutfi Elvan, nam vorige week uit protest ontslag, en Erdogan verving hem onmiddellijk door een loyalist. Dit maakt duidelijk dat de president niet snel zal stoppen met zijn monetair beleid van makkelijke geldcreatie.

Bitcoin is een gedecentraliseerd systeem waarbij het “geld” niet uitgegeven wordt door, of eigendom is van, een regering. Geen centrale bank controleert het en het is volledig vrij en grens-neutraal.

De geschiedenis toont aan dat door middel van vrije markten en harde vormen van geld vaak vooruitstrevende innovatie gecreëerd wordt. Desondanks hebben monopolies over het algemeen het tegenovergestelde effect tot gevolg.

Om de een of andere reden beschouwen we de Lira, Dollar, Euro of welke andere fiatvaluta dan ook over het algemeen niet als een “monopolie”. Misschien is het tijd dat we dat wel doen.