Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Elizabeth Warren lanceert DeFi-verstikkend wetsvoorstel

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft een wetsvoorstel geïntroduceerd om het toezicht en de regulering binnen de Bitcoin- en cryptocurrency-sfeer te versterken.
Gestuwd door een coalitie binnen de Banking Committee benadrukt het wetsvoorstel de noodzaak van verhoogde controle vanwege de waargenomen risico’s die gepaard gaan met digitale valuta. Senator Warren stelt dat cryptocurrencies dienen als kanaal voor criminele activiteiten, waaronder de financiering van terroristische groepen en het vergemakkelijken van witwassen.
Het voorgestelde wetsvoorstel breidt de verantwoordelijkheden van de Bank Secrecy Act uit en verplicht tot strengere rapportage vereisten, zoals Know-Your-Customer (KYC) regelgeving en het rapporteren van “transacties met niet-gehoste portefeuilles”. Dit zou de facto de doodsteek betekenen voor DeFi-platforms in de VS, gezien deze rapportage en KYC regelgeving zo goed als onhaalbaar is voor DeFi-protocollen. (Wil je meer weten over DeFi, schrijf je in op ons leerplatform: https://dca.getlearnworlds.com/)
Ondersteund door verschillende organisaties beoogt het wetsvoorstel lacunes te sluiten en het digitale activa-ecosysteem in overeenstemming te brengen met regelgeving. Tegenstanders en crypto organisaties beweren echter het tegendeel en noemen dit de meest verreikende wetgeving sinds de Patriot Act, na 9/11, die surveillance op gewone burgers mogelijk maakte.
Deze stap komt temidden van de wereldwijde groei in de adoptie van Bitcoin en de verwachting van de beslissing van de Securities and Exchange Commission over de eerste Amerikaanse spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF). Senator Warren beweerde recentelijk op CNBC dat Noord-Korea Bitcoin gebruikt om een aanzienlijk deel van zijn kernwapenprogramma te financieren.