Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

El Salvador lanceert een baanbrekend technisch Bitcoin-onderwijsprogramma

In El Salvador is een nieuw project rondom bitcoin van start gegaan. Het doel is om Salvadoraanse gebruikers meer soeverein en technisch onderlegd te maken, terwijl het Bitcoin-netwerk meer gedecentraliseerd en robuust wordt. Het project heet ‘Node Nation’ en is een initiatief van het Bitcoin Office. Deze overheidsinstelling bevordert de adoptie van bitcoin in het Midden-Amerikaanse land en werkt samen met het technische onderwijsprogramma Cubo+, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs voor dit nieuwe project. 

Het initiatief van dit project, “Mi Primer Bitcoin” of “Mijn Eerste Bitcoin”, lanceerde een Bitcoin Diploma-programma om begrip en adoptie van BTC te bevorderen. Deze organisatie startte haar BTC-onderwijsprogramma in juni 2022 en introduceerde ’s werelds eerste BTC Diploma in een openbaar schoolsysteem met 38 studenten.Het idee is om de deelnemers de concepten en processen bij te brengen die ze moeten kennen om Bitcoin- en Lightning-nodes succesvol te bedienen. Nodes zijn computers die de Bitcoin-software uitvoeren en met elkaar communiceren, waarbij ze een volledig overzicht bijhouden van alle transacties die zijn uitgevoerd via het Bitcoin-netwerk sinds het begin.

Het wordt nu ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, waarbij gebruik wordt gemaakt van een open-source werkboek voor het curriculum, waarbij de steun van de overheid wordt benadrukt.

In samenwerking met Bitcoin Beach en de overheid worden 700 leraren getraind om dit curriculum in heel El Salvador te onderwijzen. “Mi Primer Bitcoin” vormde ook een wereldwijd “Node Network” in maart 2023, waarbij het Bitcoin Diploma wordt verspreid via projecten in 18 landen.

Het BTC Diploma van 2024 behandelt alles, van de geschiedenis van geld tot de technische aspecten van Bitcoin.
Dit is ook wat je leert in onze Bitcoin Starter trouwens, maar dan in verstaanbare Nederlandse taal. 

De baanbrekende aanpak van El Salvador op het gebied van Bitcoin-onderwijs heeft tot doel de volgende generatie voor te bereiden op het digitale financiële landschap. Dankzij samenwerkingen met de overheid en opvoeders wereldwijd legt “Mi Primer Bitcoin” de weg vrij voor de opname van Bitcoin in het reguliere onderwijs, waarbij wordt gepleit voor financiële geletterdheid in het digitale tijdperk.

Meer leren over Web3 en crypto in het onderwijs? Kom dan zeker naar ons Crypto Café nu vrijdag 5 april in Gent waar we Shane Deconinck uitnodigen om te spreken over wat Howest doet met Web3 en crypto.