Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ethereum en andere in 2022

Sommige insiders zijn optimistisch over de toekomst van het Ethereum netwerk, dat dit jaar behoorlijk wat kritiek heeft gekregen vanwege de onbetaalbaar hoge transactiekosten.

Ethereum maakt in 2022 de transitie naar Proof Of Stake, de daling van de transactiekosten zal de positie van Ethereum als de go-to-place voor het gebruik van DeFi-applicaties verstevigen. Layer 1 verwijst naar het Ethereum-netwerk zelf, terwijl laag 2 verwijst naar elk platform wat bovenop de basisketen is gebouwd, meestal om transacties sneller en goedkoper te maken.

Ook wordt er een groei verwacht in play-to-earn games, een trend die dit jaar al van de grond is gekomen en waarvan verschillende bedrijven verwachten dat deze ook volgend jaar zal blijven groeien. Soms wordt deze sector ook wel GameFi genoemd, DeFi gecombineerd met gaming en de metaverse. Play2Earn of GameFi is waar ik het meeste groeipotentieel zie, omdat het de gemakkelijkste manier is voor meer dan 1 miljoen mensen om binnen éen tot twee jaar deel te nemen aan het ecosysteem. De hele game-industrie zal draaien op openbare blockchains, waardoor miljoenen gebruikers naar deze netwerken komen.

Hoewel sommigen optimistisch zijn over de positie van Ethereum volgend jaar, zeggen anderen dat ze denken dat Ethereum te maken zal krijgen met toenemende concurrentie van zowel Layer 1-blockchains als Layer 2-oplossingen, met name als het gaat om crypto-gaming.