Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

ECB plant nieuw opkoopprogramma

Al sinds de financiële crisis in 2008 koopt de Europese Centrale Bank (ECB) staatsobligaties van verschillende landen op. Maar sinds het uitbreken van de pandemie vorig jaar, kondigde de ECB aan om de geldprinter in de hoogste versnelling te zetten. Door middel van het opkopen van staatsobligaties probeert de ECB de financiële markten en economie onder controle te houden. Momenteel bekijkt de ECB om een nieuw opkoopprogramma te starten. 

Dit programma zou het huidige quantitative-easing (QE) programma dat 20 miljard euro schuld per maand opkoopt, moeten vervangen. Dit nieuwe initiatief zou dus dienen als back-up plan indien het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van 1.85 biljoen euro stopt. De beëindiging van het PEPP heeft als groot risico dat er een grote sell-off van staatsobligaties zal ontstaan op de markt waardoor rentevoeten de hoogte in zullen schieten. 

Om dit te voorkomen en de schuldenberg niet ‘nog groter dan ze al is’ te maken, zal de ECB hoogstwaarschijnlijk verder gaan met het opkopen van staatsschulden. Quantitative-easing en het opkopen van staatsobligaties wordt gezien als het aanzetten van de geldpers. Dit is schuld waarvoor geen aflossingsplicht geldt en waarover de centrale bank ook geen rente hoeft te betalen. Centrale banken kunnen in principe onbeperkt dergelijke schuld uitgeven en daarmee de geldhoeveelheid vergroten. Het gevaarlijke gevolg van deze verruiming van de geldhoeveelheid is het verlies van koopkracht voor de samenleving.

Laat ons even stilstaan bij de volgende cijfers:

De balans van de ECB is sinds het begin van 2020 van 4.7 biljoen euro naar ruim 8.2 biljoen euro gestegen. Dit is maar liefst een stijging van 75% op nog geen twee jaar tijd. Dit wil zeggen dat er de afgelopen 2 jaar meer dan 150 miljard euro schuld per maand op de balans is bijgekomen. Onwaarschijnlijk.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »