Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

De grote generatiekloof in de cryptomarkt?

Volgens een recente enquête uitgevoerd door PolicyGenius op 9 april, heeft meer dan 20% van de jongeren in de Verenigde Staten cryptomunten in hun bezit, wat aantoont dat jongere generaties vier keer zo vaak investeren in cryptovaluta vergeleken met oudere generaties. Een vijfde van de jonge Amerikanen investeert dus in de cryptomarkt, waarbij de Gen Z’ers ook traditionele activa vermijden. De kloof is dus wel heel hard voelbaar en dat ook in meerdere landen. In Nederland is het zelfs zo dat twee derde van de jongeren wil investeren in cryptovaluta, maar ouders dat thema helemaal niet willen aansnijden. 

Ook binnen het eigen land blijkt dat jongeren tussen de 16 en 29 jaar de leiding nemen als het gaat om beleggers die investeren in cryptocurrencies, met maar liefst 34%. Echter, ook oudere leeftijdsgroepen tonen activiteit op dit gebied: 30% van de 30-39-jarigen, 17% van de 40-49-jarigen en 11% van de beleggers tussen 50 en 59 jaar zijn actief in de virtuele muntenmarkt.

Hoewel elke generatie een zekere interesse in de cryptomarkt laat zien op absolute basis, zijn de cijfers in vergelijking met oudere generaties opmerkelijk significant. Uit het onderzoek van PolicyGenius blijkt dat de twee oudste generaties over het algemeen aanzienlijk lagere percentages hebben van cryptobezit. In de categorie van Gen X bezat 10% van de respondenten cryptovaluta, terwijl slechts 4% NFT’s bezat. Ondertussen bezit slechts 5% van de babyboomers cryptovaluta, en slechts 1% bezit NFT’s. De generatiekloof blijkt ook relevant te zijn als het gaat om investeringen in onroerend goed. Wanneer de investeringspercentages van Gen Z en millennials gecombineerd worden, bezit 21% van de respondenten cryptovaluta, terwijl 20% onroerend goed bezit. Ondanks het opvallend vergelijkbare percentage binnen deze leeftijdsgroep, hebben oudere investeerders beduidend hogere percentages als het gaat om investeringen in onroerend goed, waarbij 45% van de babyboomers in deze categorie investeert. Het rapport suggereert dat woningtekorten en hoge vastgoedprijzen jongere personen ervan kunnen weerhouden om te investeren in onroerend goed, waardoor alternatieve investeringen zoals crypto mogelijk aantrekkelijker worden. Ook zijn aandelen eerder duur voor jongeren, zo kost een S&P500 aandeel op het moment van schrijven $5209, terwijl je al in Bitcoin en Crypto kan investeren met vijf euro of minder en de markten ook 24/7 open zijn om te (ver)handelen. Kortom investeringen als aandelen, goud, kunst, vastgoed of andere zijn veel minder toegankelijk voor jongere generaties vanwege de prijzen, exclusiviteit, bewaarmogelijkheden, etc. Dit veroorzaakt een natuurlijke kloof tussen oudere en jongere generaties, waarbij jongeren veel sneller kennis opbouwen rond de cryptomarkt door hun digitale bestaan. 

Echter, werd dit stereotype binnen de Digital Currency Academy community wel hard doorbroken. Wat opvalt, is dat er binnen onze community een aanzienlijk aantal 50+ investeerders te vinden zijn, die zich actief engageren en hun kennis vergroten over cryptovaluta. Het feit dat alle generaties aanwezig zijn in de DCA community en investeren in crypto op een veilige manier, toont aan dat de financiële mentaliteit evolueert. Oudere beleggers erkennen het potentieel van cryptovaluta als een alternatieve investeringsmogelijkheid en zijn bereid om te leren hoe ze er verstandig mee kunnen omgaan. Dit toont niet alleen aan dat crypto zich heeft gevestigd als een serieuze speler op de financiële markten, maar ook dat investeren in cryptovaluta geen leeftijdsgrens kent. In plaats daarvan draait het om educatie, openheid voor innovatie, verantwoordelijkheid en het nemen van weloverwogen beslissingen, ongeacht je leeftijd.