Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

De FED schrikt markten op

Vorige week maakte de FED bekend dat ze de stimulus wil gaan afbouwen en zelfs de balans wil verkleinen en renteverhogingen wil gaan doorvoeren. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige paniek op de speculatieve markten. Zowel de beurzen, als crypto kreeg een serieuze klap naar aanleiding van deze beslissing. Maar zal de FED ook zijn belofte nakomen en zijn monetair beleid effectief verstrakken?

Veel experts verwachten dat de FED kansloos is en de monetaire stimulus niet zal kunnen afbouwen zoals men wil. Men moet nu de indruk geven dat men iets gaat proberen om de inflatie af te remmen, maar het zal niet lang duren voor dit gevolgen zal hebben op de echte economie.

In 2018 heeft men ook geprobeerd om een einde te maken aan het losse stimulus beleid met renteverhogingen en de afbouw van stimulus zoals men nu wil doen. De markten gingen toen meteen 20% omlaag waarna de centrale banken het roer razendsnel moesten omgooien.

Het weghalen van het geld dat ooit geprint is geweest, is in de praktijk echter niet uit te voeren.  Het zegt al veel dat men vooral praat over minder geld printen dan over het weghalen van het oude geld uit het systeem. Centrale banken beseffen maar al te goed dat de Verenigde Staten deze weg niet kunnen bewandelen met het huidige begrotingstekort.

Er zijn immers geen buitenlandse kopers meer en als de FED de Amerikaanse overheidsobligaties niet koopt, zal de rente fors stijgen. Een ramp voor particulieren en bedrijven die veel schuld hebben en ook voor de overheid die te weinig geld heeft om zijn schulden terug te betalen. Periodes van ‘tapering’ en strakker beleid zouden dan ook nooit erg lang kunnen duren.

Een Volcker-schok zoals in de jaren ‘80 doorgevoerd werd om inflatie volledig in te dijken zou de dag van vandaag niet meer lukken. Hiervoor was een renteverhoging nodig tot boven het officiële inflatiecijfer. Als men dat vandaag zou moeten doen zou men de rente tot boven de officiële inflatie van 6.9% moeten brengen wat de gehele VS en economie zou doen instorten gezien de totale schuld van de VS momenteel al boven de $29 biljoen is gestegen.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »