De FED schrikt markten op

Vorige week maakte de FED bekend dat ze de stimulus wil gaan afbouwen en zelfs de balans wil verkleinen en renteverhogingen wil gaan doorvoeren. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige paniek op de speculatieve markten. Zowel de beurzen, als crypto kreeg een serieuze klap naar aanleiding van deze beslissing. Maar zal de FED ook zijn belofte nakomen en zijn monetair beleid effectief verstrakken?

Veel experts verwachten dat de FED kansloos is en de monetaire stimulus niet zal kunnen afbouwen zoals men wil. Men moet nu de indruk geven dat men iets gaat proberen om de inflatie af te remmen, maar het zal niet lang duren voor dit gevolgen zal hebben op de echte economie.

In 2018 heeft men ook geprobeerd om een einde te maken aan het losse stimulus beleid met renteverhogingen en de afbouw van stimulus zoals men nu wil doen. De markten gingen toen meteen 20% omlaag waarna de centrale banken het roer razendsnel moesten omgooien.

Het weghalen van het geld dat ooit geprint is geweest, is in de praktijk echter niet uit te voeren.  Het zegt al veel dat men vooral praat over minder geld printen dan over het weghalen van het oude geld uit het systeem. Centrale banken beseffen maar al te goed dat de Verenigde Staten deze weg niet kunnen bewandelen met het huidige begrotingstekort.

Er zijn immers geen buitenlandse kopers meer en als de FED de Amerikaanse overheidsobligaties niet koopt, zal de rente fors stijgen. Een ramp voor particulieren en bedrijven die veel schuld hebben en ook voor de overheid die te weinig geld heeft om zijn schulden terug te betalen. Periodes van ‘tapering’ en strakker beleid zouden dan ook nooit erg lang kunnen duren.

Een Volcker-schok zoals in de jaren ‘80 doorgevoerd werd om inflatie volledig in te dijken zou de dag van vandaag niet meer lukken. Hiervoor was een renteverhoging nodig tot boven het officiële inflatiecijfer. Als men dat vandaag zou moeten doen zou men de rente tot boven de officiële inflatie van 6.9% moeten brengen wat de gehele VS en economie zou doen instorten gezien de totale schuld van de VS momenteel al boven de $29 biljoen is gestegen.

Nieuws

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen. Het doel van The Graph

LEES VERDER »

Roger Ver weigert schulden aan Genesis af te betalen

Roger Ver, de controversiële figuur die ooit bekend stond als Bitcoin Jesus, komt de laatste jaren enkel nog negatief in de belangstelling. Zo ook na de implosie van Genesis, het grootste crypto lending platform ter wereld dat een paar weken geleden overkop ging. Genesis beweerd

LEES VERDER »
veilig-bitcoin-kopen

Hoe veilig en eenvoudig Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency ter wereld en steeds meer mensen kiezen ervoor om in te investeren. Het kopen en verkopen van Bitcoin kan echter ingewikkeld en onveilig lijken voor degenen die niet bekend zijn met deze wereld. In dit artikel zullen

LEES VERDER »
Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig en op vastgestelde tijdstippen een bepaald bedrag in een bepaald beleggingsproduct investeert. Hierdoor worden de pieken en dalen van de markt verdeeld over een langere periode en wordt

LEES VERDER »

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn. Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten.

LEES VERDER »