Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Crypto en belastingen

Als je al een tijdje bezig bent met crypto of je wilt er net mee beginnen, zal de volgende gedachte wel al eens gepasseerd zijn. “Hoe zit het nu met de belastingen in België met crypto?” Het is een vraag waar menig crypto investeerder zijn hoofd al over heeft gekraakt. Maar in België is het na zoveel jaren nog steeds een grijze, onduidelijke zone. Tegenover Nederland waar het heel duidelijk is aangezien ze een vermogensbelasting hebben, en de crypto-investeringen aangegeven moeten worden in Box 3. Maar kunnen we als Belg dan niet meer zekerheid hebben hoe we zouden worden belast? Jawel, ondanks de onduidelijkheid kunnen we wel een paar zaken oplijsten die jou kunnen helpen.!

In België bestaat het “Goede huisvader principe”.
Indien je als goede huisvader wordt beschouwd, dus bij normaal beheer van het privé vermogen is 0% belasting verschuldigd. Een goede huisvader gaat dan ook met alle redelijkheid en vooruitziendheid zorgen dat de familie hier geen nadeel ondervond. Welke factoren bepalen of je dan als goede huisvader wordt aangezien?

  • Buy and hold principe
  • Weinig transacties
  • Geïnvesteerd vermogen tegenover privé vermogen
  • Complexiteit van de transactie
  • Gebruik van een hardware wallet
  • Lening
  • Automatische transacties
  • Kennis van zake door opleidingen

Dit is een opsomming van enkele factoren die belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden. Dit is geen eindige lijst die de overheid heeft opgesteld. Maar het zijn wel factoren die in rekening worden gebracht.

Naast het “goede huisvader principe” waar je 0% belast wordt, zijn er nog twee andere categorieën waaronder je kan vallen als investeerder. Het diverse inkomen waar je 33% wordt belast, en het beroepsinkomen met een progressieve belasting tot 50%. Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Complexiteit
  • Trading
  • Speculatie
  • Mining
  • Geen andere professionele activiteiten

In België geldt er ook een aangifteplicht voor buitenlandse rekeningen. Crypto accounts zoals Binance, Kraken, Bitvavo, etc. worden allemaal aanzien als buitenlandse rekening. Die zouden allemaal aangegeven moeten worden, eenmalig bij het CAP (Centraal Aanspreekpunt voor rekening en financiële contracten), en jaarlijks op de belastingaangifte. Een software wallet, of een hardware wallet valt daar niet onder.

Misschien heb je het wel al eens zien passeren, maar sommige exchanges bieden een VISA crypto kaart aan. Dit is een zeer gemakkelijke manier om betalingen te doen, je zet wat crypto op het account van je kaart zodat je hiermee kan betalen. Veel mensen denken dat ze met crypto betalen, maar eigenlijk is dat niet 100% correct. Je gaat namelijk de crypto van je kaart eerst gaan verkopen, en die dan omzetten naar euro’s om te betalen. Dit gebeurt allemaal achter de schermen. Maar je begaat een belastbaar feit door dit te doen, want je zet crypto om in euro’s. Telkens betalen met die kaart zorgt voor telkens nieuwe belastbare feiten. Het is dus belangrijk om hier een overzicht van te houden. Dit kan je gemakkelijk opvragen op de desbetreffende exchange van je kaart. 

Om af te sluiten geven we graag nog een gouden tip mee, stel een defence paper op. Een defence paper is een overzicht met alle transacties die je hebt gedaan, van de bank naar de exchange, van de exchange naar je hardware wallet, welke cryptomunten die je hebt aangekocht. Dit overzicht kan je indien je ooit vragen krijgt van de overheid of de bank aan hen geven zodat je volledig transparant bent in je crypto. Je wilt de fiscus te vriend houden.

Een defence paper kan je gemakkelijk bijhouden in een spreadsheet waar je de datum, marktprijs, hoeveelheid, cryptomunt bijhoudt. Daarnaast kan je bij elke exchange een transactie historie opvragen die je als bijlage kan toevoegen.

Wil je graag nog meer weten over crypto en fiscaliteit? Of vraag je je af hoe het zit met airdrops, staking en DeFi? Of denk je aan NFT’s te kopen en verkopen? Of wil je graag als onderneming eerder kijken naar overtollige liquiditeit om te zetten naar Bitcoin of andere crypto?
Klik hier voor meer info over het e-book rond crypto en fiscaliteit.

Disclaimer:
Dit is louter informatief en kan verschillen van context, dus baseer je voor eigen casus steeds op het advies van onze partner BDO.
Wordt CryptoClub lid en krijg een gratis adviesgesprek!