Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Crypto beleggen: Hoe, waar en waarom?

Crypto beleggen is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt van beleggers en investeerders. Het is een snel groeiende markt met veel potentieel, maar ook veel onzekerheid en risico’s. In deze uitgebreide gids nemen we je mee in de wereld van crypto beleggen en geven we antwoord op de vragen: hoe, waar en waarom?

Wat is crypto beleggen?

Crypto beleggen is het beleggen in digitale valuta, ook wel cryptocurrencies genoemd. Het gaat hierbij om digitale munten die gebruik maken van de blockchain technologie. De bekendste cryptocurrency is Bitcoin, maar er zijn inmiddels honderden andere cryptocurrencies die belegd kunnen worden.

Hoe werkt crypto beleggen?

Crypto beleggen werkt vergelijkbaar met het beleggen in aandelen, grondstoffen of valuta. Je koopt een bepaalde hoeveelheid cryptocurrencies tegen een bepaalde prijs en hoopt hierop winst te maken. Dit kan door de koers te laten stijgen of door middel van handelen in de crypto markt.

Waar kan ik crypto beleggen?

Er zijn diverse platformen waar je cryptocurrencies kunt aanschaffen en beleggen. Belangrijke platformen zijn bijvoorbeeld Binance, Coinbase en Kraken. Bij deze platformen kun je een account aanmaken, geld storten en vervolgens cryptocurrencies aanschaffen. Het is belangrijk om te kijken naar de fees, het aanbod en de gebruikerservaring bij het kiezen van een platform.

Waarom zou je in crypto beleggen?

Crypto beleggen kan aantrekkelijk zijn om verschillende redenen. Ten eerste is de crypto markt nog steeds in de kinderschoenen en is er dus veel groei en potentieel. Daarnaast is crypto een onafhankelijke munteenheid die niet gekoppeld is aan een bepaald land of centrale bank. Dit maakt crypto minder afhankelijk van politieke of economische ontwikkelingen. Tot slot biedt crypto de mogelijkheid om anoniem te handelen en te beleggen, wat voor sommigen een aantrekkelijk aspect is.

Hoe kies je de juiste cryptocurrency om in te beleggen?

Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrencies beschikbaar op de markt en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste is om in te beleggen. Hieronder staan enkele factoren om in overweging te nemen bij het maken van een keuze:

Als je deze factoren in overweging neemt, kan het makkelijker zijn om een goede keuze te maken voor jouw belegging in cryptocurrencies. Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te begrijpen wat je belegt, voordat je geld investeert.

Waar kun je cryptocurrencies kopen en verkopen?

Er zijn verschillende platformen beschikbaar waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire opties.

Crypto exchanges

Crypto exchanges zijn de meest populaire plaatsen om cryptocurrencies te kopen en verkopen. Ze fungeren als een marktplaats waar handelaren en beleggers cryptocurrencies kunnen uitwisselen tegen andere cryptocurrencies of tegen fiat-valuta’s zoals euro’s en dollars. Bekende crypto exchanges zijn onder andere Bitvavo, Binance, Coinbase en Kraken.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bitvavo, het grootste handelsplatform van de Benelux. 

Bitvavo is niet zomaar een handelsplatform. Het is naar onze mening de enige crypto exchange van de lage landen die voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen die jullie van ons gewend zijn. Gebruiksvriendelijk, Nederlandstalig, 100.000 euro depositogarantie, lage fee’s en bovendien een uitstekende customer service zorgen ervoor dat wij deze exchange aan al onze cursisten aanraden.

Bovendien krijg je dankzij onze partnership met Bitvavo €10 cadeau als je je registreert via deze link.

Brokers

Brokers zijn een andere optie voor degenen die willen beleggen in cryptocurrencies. Ze bieden een gemakkelijker en toegankelijker platform voor beleggers die geen ervaring hebben met de complexiteit van crypto exchanges. Bekende brokers zijn onder andere eToro en Plus500.

Direct van andere beleggers

Sommige beleggers kiezen ervoor om cryptocurrencies rechtstreeks van andere beleggers te kopen of verkopen, via peer-to-peer platformen zoals LocalBitcoins of Paxful. Deze platformen stellen beleggers in staat om direct met elkaar te handelen, waardoor ze kunnen profiteren van betere prijzen dan op crypto exchanges.

Overheidssites

Sommige overheden bieden ook de mogelijkheid om cryptocurrencies te kopen en verkopen via hun eigen websites. Dit is echter nog steeds een relatief nieuwe ontwikkeling en is momenteel alleen beschikbaar in enkele landen.

Ongeacht welke optie je kiest, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid en veiligheid van het platform voordat je enig geld investeert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het platform is gereguleerd door de juiste overheden en dat je geld op een beveiligde manier kunt opslaan.

Hoe bewaar je je cryptocurrencies veilig?

Het beleggen in cryptocurrencies brengt bepaalde risico’s met zich mee, waaronder de kans op cyberaanvallen en het verlies van privésleutels. Om je bezittingen veilig te houden, is het van groot belang om ze op een veilige plaats op te slaan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals:

Het is belangrijk om te overwegen wat voor jou de belangrijkste factoren zijn, zoals gemak, snelheid en beveiliging, voordat je een beslissing maakt over hoe je je cryptocurrencies wilt opslaan. Bovendien is het altijd aan te raden om meerdere backups te maken en deze op verschillende locaties op te slaan, zodat je altijd toegang hebt tot je bezittingen, ongeacht wat er gebeurt.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar beleggen in cryptocurrencies, waaronder hoe, waar en waarom dit kan worden gedaan. We hebben gezien hoe je de juiste cryptocurrency kunt kiezen om in te beleggen en waar je ze kunt kopen en verkopen. Tenslotte hebben we besproken hoe je je cryptocurrencies veilig kunt opslaan.

Het beleggen in cryptocurrencies is een interessante manier om te beleggen, maar het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen voordat je de sprong waagt. Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet, je bezittingen veilig opslaat en je risico’s begrijpt voordat je begint.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u