Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Coinbase ondersteunt een rechtszaak om Tornado Cash weer legaal te maken

De bikkelharde anti-crypto houding van de Amerikaanse overheid kent geen grenzen, maar niet zonder een terechte tegenreactie. Het Amerikaanse ministerie van Financiën staat voor een nieuwe juridische uitdaging waarbij zes personen, gesteund door de crypto exchange Coinbase, proberen het besluit om de cryptomixer Tornado Cash te straffen, nietig te laten verklaren.

Tornado Cash is een crypto-mixer die gebruikers in staat stelt om hun transacties op de blockchain te anonimiseren. Dit betekent dat het moeilijker wordt om te achterhalen wie de transacties heeft gedaan en waar het geld naartoe is gegaan. Het open-source karakter van Tornado Cash betekent weliswaar dat de code publiekelijk beschikbaar is voor iedereen om te bekijken, te bewerken en te gebruiken.

De Amerikaanse overheid claimt dat het gebruik van Tornado Cash kan leiden tot criminele activiteiten en daarom stilgelegd moet worden. In die opzet slaagden ze alvast niet. Daarom had het Amerikaanse ministerie van Financiën besloten om de makers van Tornado Cash te straffen onder de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).

Het aanstaande tegenoffensief dat nu wordt gesteund door Coinbase maakt deel uit van een breder initiatief om privacyrechten op het internet van burgers te herstellen. Ze pleiten immers dat de open-source code van Tornado Cash niet kan worden beschouwd als eigendom onder de IEEPA en dat de wet dus niet van toepassing is op de software.

In augustus 2022 werd de oprichter van Tornado Cash, Alexey Pertsev, gearresteerd in Nederland op verdenking van witwassen van geld met behulp van de mixer. Deze vervolgzaak maakt deel uit van een bredere inspanning om de privacyrechten van Amerikaanse burgers op internet te beschermen.