China blijft natrappen

Juist wanneer je dacht dat China uitgeteld was, is de FUD terug springlevend. De communistische grootmacht staat erom bekend zijn beleid sterk af te schermen van de westerse wereld, wat het heel moeilijk maakt om te achterhalen wat het exact in zijn schild voert. Het overkoepelende verhaal is ondertussen wel heel duidelijk: een algehele eliminatie van alle cryptogerelateerde activiteiten. Hieronder een korte tijdslijn van wat over een paar decennia wellicht zal bestempeld worden als de één van de grootste geostrategische blunders van de 21ste eeuw:

  • 5 december 2013: People’s Bank of China (PBOC) verbiedt traditionele banken om Bitcoin te verhandelen. De Bitcoin prijs zakt 53% in 3 dagen (van $1.164 naar $545), kort daarna gaat Mt. Gox overkop en het duurt tot januari 2017 voor de kaap van $1.000 terug bereikt wordt.

  • 9 februari 2017: De PBOC legt strenge regels op aan online handelsplatformen die in China actief zijn. Bitcoin zakt 15% op één dag (van $1.070 naar $914), de daaropvolgende maand stijgt de prijs met bijna 40%.

  • 11 september 2017: Chinese handelsplatformen krijgen de opdracht om de boeken te sluiten. Alle exchanges verlaten kort daarna het land maar blijven gedeeltelijk actief op de Chinese markt vanuit het buitenland. Bitcoin zakt 30% op 4 dagen (van $4.319 naar $3.000), de daaropvolgende 3 maanden stijgt de prijs met maar liefst 500%.

  • 21 mei 2021: Vice premier Liu He geeft het startschot voor een algeheel verbod op Bitcoin mining, een industrie die op dat moment goed is voor maar liefst 65% van de globale hashrate. Het is de eerste keer dat een Chinese politieker van zulk kaliber Bitcoin in het vizier neemt. De overheid treedt in de daaropvolgende weken extreem hard op en de globale hashrate zakt meer dan 50% in minder dan 2 maand tijd (van 180 naar 85 exahashes, ongezien in de geschiedenis van Bitcoin).

    De prijs van Bitcoin zakt niet aangezien die al zeer fel gevallen was in de maanden voordien. Op dit moment staan we ongeveer 40% hoger dan tijdens de aankondiging.

  • 24 september 2021: Aankondiging van de PBOC dat Chinese burgers niet langer cryptocurrencies mogen traden, ook niet als ze gebruik maken van buitenlandse exchanges. Burgers of bedrijven die zich niet aan dit verbod houden, zullen strafrechtelijk vervolgd worden. De grijze zone omtrent buitenlandse exchanges, die was ontstaan sinds 2017, wordt hiermee kordaat aangepakt. Binance en Huobi Global, de twee populairste buitenlandse exchanges die nog actief waren in China, kondigen onmiddellijk aan dat ze hun activiteiten in China zullen stopzetten. De prijs zakt met een kleine 10%, de impact is eerder aan de kleine kant.

Mede dankzij de zeer agressieve ban op Bitcoin miners dit jaar is de “China FUD” angel grotendeels uitgetrokken, maar desondanks zal China blijven natrappen. Enkele scenario’s die nog bewandeld kunnen worden:

  1. Alhoewel het online verhandelen en traden van cryptocurrencies nu illegaal is, heeft China nog geen officieel standpunt ingenomen omtrent het bezit van cryptocurrency. Mogelijks zullen hodlers het volgende doelwit worden van de PBOC.

  2. De Bitcoin mining industrie is dan wel nagenoeg dood in China, maar de productie van de daadwerkelijke mining hardware is dat zeer zeker niet. Op dit moment worden ongeveer 60% van alle computerchips wereldwijd in China of Taiwan geproduceerd. Deze “chip foundries” (TSMC, UMC en SMIC) produceren ook een groot deel van de Bitcoin mining hardware en het is hierover dat China nog wel eens moeilijk zou kunnen doen.

Related Posts

Meer Bitcoin ETF’s in aantocht

Op 19 maart 2021 heeft SkyBridge Capital, beleggingsonderneming onder leiding van bekende New Yorker Anthony Scaramucci, zijn aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) op poten te zetten. Skybridge is na WisdomTree, NYDIG, Valkyrie, VanEck en Fidelity ondertussen al de zesde (!!) grote speler

Lees verder »

Coinjoin day: elk jaar op 5 april

Op 5 april 2021, wordt voor het tweede jaar op rij CoinJoin dag gevierd onder Bitcoiners. De feestdag vindt zijn oorsprong in het befaamde “executive order 6102”, uitgevaardigd op 5 april 1933. Op deze dag bekrachtigde Amerikaans president Franklin D. Roosevelt een wet die het

Lees verder »

Vermogensbeheer Blackrock betreedt de arena

Het is zo ver: ‘s Werelds grootste vermogensbeheerder waagt zich voor het eerst aan Bitcoin. Uit zijn laatste rapport van 31 maart 2021 blijft dat deze “reus van Wall Street” eerder dit jaar voor 6,5 miljoen aan Bitcoin Future contracts heeft ingekocht. Al bij al

Lees verder »
Nodig

NYDIG bereidt Bitcoin voor op massa-adoptie

Op 5 mei kwam NYDIG (Institutioneel Bitcoin bedrijf met een focus op financiële diensten) met het grote nieuws op de proppen: een partnership met FIS (Fidelity National Information Services). FIS is een Amerikaanse Fintech gigant en is de provider van de software voor duizenden banken

Lees verder »

Solana ecosystem helpt transactiekosten verlagen

Solana is een project met een beloftevolle toekomst. Hun coin vind je terug als SOL. Hun PoH (Proof of History) toepassing, implementeert een delay functie waardoor men verschillende blockchains in sync kan laten lopen. Dit zorgt ervoor dat circa. 50 000 transacties/seconde mogelijk zijn! Eigenlijk

Lees verder »

Zwerfgoed

Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij

Lees verder »