Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Canada is klaar voor echte Bitcoin ETF’s

Fidelity Canada heeft zijn spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) aanbod in het land gelanceerd. Deze vermogensbeheerder die nu deze bitcoin ETF aanbiedt, heeft bijkomend ook een beleggingsfonds gelanceerd.

De Fidelity Advantage Bitcoin ETF is begonnen met de handel op de Toronto Stock Exchange (TSX) onder het tickersymbool FBTC voor de Canadese dollarversie en FBTC.U voor de Amerikaanse dollarversie. Het Fidelity Advantage Bitcoin ETF Fund is de beleggingsfondsversie van dit financieel instrument en belegt al zijn activa in de bitcoin ETF.

De Fidelity Advantage Bitcoin ETF belegt in daadwerkelijke bitcoin en dit is fundamenteel anders dan de producten die beschikbaar zijn op de Amerikaanse markten. In oktober keurde de Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste aan bitcoin gekoppelde bitcoin ETF in de VS goed. Maar een belangrijke kanttekening hierbij is dat de ProShares Bitcoin Strategy ETF niet in spot bitcoin belegt maar in bitcoin futures contracten. De hogere kosten en risico’s die aan dit soort beleggingsvehikels verbonden zijn, hebben ertoe geleid dat andere vermogensbeheerders hun aanvragen voor toekomstige noteringen hebben ingetrokken en dat de druk op de SEC om een spot-aanbieding op de Amerikaanse markten goed te keuren, toeneemt.

In maart diende Fidelity een aanvraag in om een spot bitcoin ETF in de VS op de markt te brengen, maar het is onduidelijk wanneer de Amerikaanse toezichthouders dit voorbeeld zullen volgen en een financieel instrument zullen goedkeuren om direct aan bitcoin blootgesteld te worden. Het eerste product in zijn soort dat in Noord-Amerika werd gelanceerd, werd in februari in Canada genoteerd, en de toegenomen belangstelling van beleggers heeft nog geen weerklank gevonden bij de SEC.

Het is dus nog afwachten of er ook een spot bitcoin ETF in Amerika zal goedgekeurd worden. Maar de SEC heeft ondertussen wel een groeiende stapel aan aanvragen op haar bureau liggen die wachten op goedkeuring.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »