Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Brussels Blockchain Week gaat vandaag van start!

Vandaag was het de kick-off van het grootste blockchain en digital currencies event in België, namelijk de Brussels Blockchain Week!
 
Onze CEO Brecht Van Craen heeft in het kader van dit event een interview afgelegd met de 2 oprichters van de beurs, Raoul Ullens (Web3 Entrepreneur & Ex-Bain) en Christophe De Beukelaer (politicus). Christophe De Beukelaer speelt een belangrijke voorbeeldrol, want hij is de eerste politicus van Europa die zijn salaris 100% heeft omgezet in Bitcoin. Het Brussels Parlementslid wil hiermee bij de bevolking de interesse voor Bitcoin en andere cryptocurrencies opwekken. Brecht Van Craen ging met hen in gesprek om nog dieper in te gaan op wat hen drijft om deze conferentie op te richten, hoe ze in crypto zijn geraakt en wie de mensen achter de organisatie zijn. 
 

Hoe zijn jullie in de cryptowereld/blockchain terecht gekomen?
RAOUL ULLENS : Dankzij een gezamenlijke vriend, die ons op een andere manier over de wereld van crypto liet kennismaken. Hij praatte met veel passie over de mogelijke impact ervan op onze samenleving. Hij legde vooral de nadruk op hoe crypto een eerlijker financieel systeem zou kunnen creëren. Het gedecentraliseerde aspect van crypto, de mogelijkheid om je eigen geld te bezitten en hoe het veel inclusievere dynamieken kan creëren, heeft me echt gegrepen. Het opende mijn ogen voor de potentiële revolutie in ons financiële systeem, een transformatie die voor meer gelijkheid zou kunnen zorgen.
 
Christophe De Beukelaer: Door aan politiek te doen ben ik mijn ogen beginnen openen op het feit dat de financiële wereld onrechtvaardig is. Ik had dat lang niet door omdat ik eigenlijk aan de goede kant zat. Maar eens dat ik dat zag, ben ik naar oplossingen beginnen zoeken. En crypto is, denk ik, een deel van het antwoord. Het moet een tegenmacht worden van de traditionele finance. Niet in de zin van “tegen”, maar om het system in evenwicht te brengen. Want nu, gaan we dwars tegen de muur !
 
Wat vinden jullie het meest inspirerende aan crypto momenteel? 
RAOUL ULLENS: Ik ben bijzonder enthousiast over de recente ontwikkelingen rondom zk-rollups. Ze bieden een mogelijke oplossing voor enkele van de grootste “scalability” problemen waar de wereld van crypto mee te maken heeft, maar ontgrendelen ook een wereld van nieuwe applicaties. Deze technologie kan toegang democratiseren voor honderden miljoenen mensen. Daarnaast ben ik opgewonden over hoe de gebruikerservaring in de afgelopen maanden aanzienlijk is verbeterd, met name op het gebied van wallets zoals NGrave, Argent, Ledger en anderen. Deze wallets zijn tegenwoordig veel gemakkelijker te gebruiken, en dat is een essentieel component als we streven naar massale adoptie. Het oplossen van gebruiksvriendelijkheidsproblemen is even belangrijk als het oplossen van technische problemen, en ik ben verheugd te zien hoe beide terreinen momenteel met grote sprongen vooruit gaan.
 
 
En het minst inspirerend?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Ik ben geërgerd aan al die politici en economists die heel veel over crypto spreken maar er eigenlijk niets aan verstaan. Op het einde van een debat heb ik aan een Vlaamse top-economist moeten uitleggen dat Bitcoin niet anoniem is, maar pseudoniem. Hoe kan je dan een deftig debat voeren?


RAOUL ULLENS: Ondanks de bear market zijn er nog steeds veel onbedachtzame spelers in de branche. Mensen die geen seconde geven om de essentiële waarden achter crypto, maar die alleen de zakelijke mogelijkheid zien. Dit is een natuurlijk onderdeel van het proces en je kunt niet verwachten dat iedereen extreem gepassioneerd is over waarden als transparantie, decentralisatie en democratisering. Maar de realiteit is dat sommige van deze spelers buitengewoon slechte publiciteit creëren voor de wereld van crypto.
 
Ik geloof ook dat veel briljante crypto-projecten te discreet zijn. Ze laten zich niet zien aan de regelgevers en spelers van de Web2-wereld. En ik denk dat het ook onze verantwoordelijkheid is om uit de crypto-niche te stappen, het gesprek rond crypto en de gebruikelijke misverstanden opnieuw vorm te geven. En dat is precies wat we van plan zijn te doen tijdens de Brussels Blockchain Week, door duidelijke voorbeelden te tonen en onze sprekers uit te nodigen om een kritische blik te werpen op waar we nu staan.

 
 
Hoe zien jullie crypto evolueren in 2023 – 2024?
RAOUL ULLENS: Ik zie meer volwassenheid binnen de sector, het besef dat we een regelgevend kader nodig hebben om institutionele investeerders aan te trekken en massale adoptie mogelijk te maken. Ik zie ook een intensiever debat rondom CBDC’s en stablecoins, en een sterkere houding ten gunste van decentralisatie. Ik geloof dat we nog niet uit de gevarenzone zijn als het gaat om bankfalen, en dit is een uitgelezen kans voor crypto, meer specifiek Bitcoin, om te laten zien waarvoor het is gecreëerd: het ontwikkelen van een transparant monetair systeem dat betrouwbaarder is en minder gevoelig voor de grillen van onze politici en centrale bankiers.
 
Ik geloof ook in de complementariteit van crypto en AI, bijvoorbeeld met blockchain technologie die helpt bij het identificeren van deep fakes. Ik denk dat beide onvermijdelijk zij aan zij zullen groeien.
 
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Ja, er is heel veel te doen rond crypto en AI, dat is echt wat nu gaat boomen denk ik.
 
Wat zijn de grootste struikelblokken en risico’s in de cryptowereld momenteel volgens jullie?
RAOUL ULLENS : Een van de grootste risico’s om in de gaten te houden is een regelgevend kader dat innovatie zou kunnen belemmeren. Een kader dat uiteindelijk te star wordt en innovatie verstikt. De VS heeft de laatste tijd een agressieve houding aangenomen tegen crypto, en dit is iets wat Europa zou moeten vermijden. Ik geloof ook dat crypto zijn communicatie naar de bredere wereld moet verbeteren. Het moet gemakkelijk te begrijpen zijn en aansluiten bij het dagelijks leven van mensen. Dus dat is een ander risico: crypto blijft in zijn eigen bubbel en doet geen moeite om mensen te helpen begrijpen dat het niet alleen een middel is om te speculeren, maar dat er tal van briljante toepassingen zijn die de manier waarop we werken, waarde uitwisselen, stemmen… kunnen veranderen. Al met al geloof ik dat crypto een uiterst solide these heeft, en het zal bloeien. De vraag is alleen, waar, in Europa, in de VS, ergens ander?
 
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: het grootste risico is dat mensen nu moe worden van alle schandalen en dat die gebruikt worden om alles door elkaar te mengen: de goede en de slechte projecten.
 
Wat vinden jullie van de plaats van crypto in België momenteel?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Het gaat de goede richting uit maar we moeten absoluut meer politieke steun krijgen van de regering. Gewoon het ecosysteem bij elkaar brengen en ernaar luisteren is niet genoeg. Waar zijn de maatregelen om fiscaliteit klaarder te maken? Om de banken te dwingen om correct met cryptoklanten om te gaan?
 
 
Waarom hebben jullie Brussels Blockchain Week opgestart? Wat is de visie?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: We willen bruggen bouwen tussen de traditionele en de nieuwe financiële wereld. De ene gaat niet zonder de anderen. En we willen ook Brussel op de kaart brengen van de Web3 ! Alle hoofdsteden hebben hun Blockchain Week en wij moesten gewoon toekijken? Dat wilden we niet aanvaarden. We willen het internet-syndroom vermijden waar alle grote bedrijven in de US zijn ontwikkeld en nu hun geld doen op de rug van de Europese burgers. Laten we wat meer ambitie hebben met de Web3. Brussel moet de ambitie hebben om de hoofdstad van Europa te blijven. 
 
Hoe was de vorige editie? Vonden jullie het een succes?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Het was een heel ‘last minute’ organisatie. Maar een groot succes. Het bewijs daarvan is dat Keyrock, onze main sponsor, meteen OK was om dit jaar ook mee te doen met een nog grotere implicatie. Be ready for next year
 
Waarom zouden mensen moeten komen naar BBW?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Om te begrijpen hoe jouw activiteit, je werk, gaat evolueren in de volgende Jaren. Om je nu al concreet op voor te bereiden. Wat wilt Web3 zeggen voor de CSR -sector, de vastgoedsector, de banken….? Dat zal allemaal duidelijker worden op de Brussels blockchain Week.


CHRISTOPHE DE BEUKELAER: Je za look boeiende bedrijven kunnen leren kennen waarin je misschien kan investeren, en de laatste trends volgen  in DeFi, DAOs, stablecoins… Het gaat ook over regulation gaan: hoe gaat Europa proberen om iets te betekenen in die web3- wereld. We hebben echt top-speakers op dat niveau. En last but not least: er zijn ook een heleboel side events!  Meet-ups, workshops, afterworks… om alle Belgische actoren te leren kennen. Not to miss !

De conferentie loopt nog tem 11 juni! Wens je naar dit event te gaan? Gebruik dan onze kortingscode: DCAxBBW2023 en krijg een mooie korting van maar liefst 30% op jouw tickets! Tickets verkrijgbaar via: https://blockchainweek.be/

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u