Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitvavo moet zware verliezen trotseren

Het was even verschieten donderdagavond 15 december. Onze partner Bitvavo liet via Twitter weten dat ze voor minstens €280 miljoen hebben uitgeleend aan de wankele cryptogigant Digital Currency Group (DCG).

DCG zit dankzij de aanhoudende bijzonder slechte marktcondities in bijzonder slechte papieren en is niet in staat om het bedrag op dit moment terug te betalen aan Bitvavo. Eergisteren liet DCG in een weinigzeggend interview aan The Wall Street Journal nog maar eens weten dat ze nog steeds in een totale impasse zitten. Zolang hun Grayscale Bitcoin Trust product geen groen licht krijgt van de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) om zich om te vormen tot een ETF zijn ze virtueel bankroet.

In de persmededeling van 15 december laat Bitvavo ook weten dat er geen reden is tot paniek en dat het bedrag van €280 miljoen relatief klein is vergeleken met hun totale digitale vermogen van ongeveer €1,6 miljard. Ook zal het bedrijf in 2023 aanzienlijk minder off-chain staking rewards aanbieden vanwege “de niet langer aanwezige significante en stabiele markt”. Ondanks de sussende taal van Bitvavo zijn er genoeg precedenten om toch de kant van voorzichtigheid te kiezen en onmiddellijk alle fondsen uit Bitvavo op te nemen. Crypto is enkel 100% veilig op je eigen hardware wallet. Be safe!