Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin viert zijn 14de verjaardag

Het is bijna niet te geloven maar het is ondertussen al meer dan 14 jaar geleden dat de eerste Bitcoin block, ook wel de Genesis block genaamd, is gemined. Sinds die bekende dag is er ontzettend veel veranderd. Het idee van Bitcoin verspreidde zich van één onbekend persoon op een mailing lijst tot nu meer dan 300 miljoen mensen over heel de wereld.

Dat Satoshi Nakamoto een geheime boodschap (“Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks”) verhulde in de genesis block om zijn motivatie te onderstrepen weet iedereen ondertussen wel, maar er zijn nog wel meerdere dingen merkwaardig aan die eerste block op 3 januari 2009.

Satoshi’s Wishing Well

Telkens wanneer een miner een nieuwe block ontdekt, krijgt hij een beloning: de coinbase (niet te verwarren met de exchange die deze naam jaren later gebruikte voor zichzelf). Dit geldt uiteraard ook voor de miner van de genesis block, waar een beloning van 50 Bitcoin aan vasthing. De coinbase die werd vrijgegeven bij de genesis block bevatte de eerste Bitcoin die ooit het levenslicht zagen.

Om welke reden dan ook vond Satoshi Nakamoto het zeer belangrijk dat deze eerste 50 Bitcoin nooit door iemand gebruikt zouden kunnen worden. Hij maakte een speciale uitzondering op de regels waardoor deze voor eens en voor altijd buiten de globale Bitcoin transactie database vallen.

Elke coinbase moet per definitie naar een adres verstuurd worden om tot stand te kunnen komen. De iconische eerste 50 Bitcoin werden verstuurd naar het adres “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” en zijn daar vandaag nog steeds te bezichtigen.

Door de jaren heen hebben vele mensen kleine hoeveelheden Bitcoin naar dit adres verstuurd als een soort eerbetoon aan Satoshi. Vandaag staat er een totaal bedrag van meer dan 68 BTC op dit adres en hebben meer dan 3600 mensen de tijd genomen om Satoshi Nakamoto op deze symbolische manier te bedanken.

5 dagen stilte

Nadat de genesis block werd getimestamped met de datum 3 januari 2009, duurde het maar liefst 5 dagen, 8 uur en 39 minuten vooraleer een tweede block gevonden werd. De reden hiervoor is onduidelijk en blijft tot op de dag van vandaag nog steeds een populair onderwerp van discussie.

Wat we wel weten is dat Satoshi Nakamoto de eerste beschikbare Bitcoin software, Bitcoin 0.1, pas publiekelijk bekend maakte op de cypherpunk mailinglist in de avond van 8 januari 2009. Er was dus niemand buiten Satoshi Nakamoto zelf, als we er vanuit gaan dat hij de code met niemand in het geheim deelde, die had kunnen verder bouwen op de genesis block voor 8 januari.

De volgende block werd uiteindelijk gevonden in de vroege ochtend van 9 januari 2009, twee dagen voor de bekende allereerste Bitcoin tweet van pionier Hal Finney. De tijdspanne tussen de eerste twee blocks is tot op de dag van vandaag veruit de langste uit heel de Bitcoin geschiedenis. Slechts op twee andere momenten in de levensloop van Bitcoin werd er meer dan 24 uur geen nieuwe block gevonden: 22 mei 2009 (~25 uur) en 5 juni 2009 (~25uur).