Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin blaast 13 kaarsjes uit!

Op 3 januari 2009 bracht de raadselachtige en anonieme Satoshi Nakamoto het Genesis-blok met de eerste 50 Bitcoin uit op Sourceforge. Hij liet daarbij ook een bericht achter op de blockchain waarin hij een kop citeerde uit de Britse krant Times:

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Het concept achter de harde, open en gedecentraliseerde munt ontstond in de nasleep van de financiële crisis van 2008, waarvan ze de banken de schuld gaven.

Satoshi was geen fan van het moderne banksysteem, en had vooral moeite met fractional-reserve banking. Dat is wanneer een bank deposito’s aanvaardt en leningen of investeringen doet, maar verplicht is om reserves aan te houden ter grootte van slechts een fractie van haar depositoverplichtingen. De bank gebruikt in wezen dus geld dat ze niet bezit.

Hij wilde af van de banken en de duistere tussenpersonen die hij als corrupt en onbetrouwbaar beschouwde, en koos voor een meer door de gemeenschap gestuurde digitale munt.

Dertien jaar later doet Bitcoin het nog steeds goed met een marktkapitalisatie van bijna 1.000 miljard dollar. De munt is nu in handen van miljardairs, banken, beroemdheden, overheden, investeringsfondsen en bedrijven, wat aantoont hoe ver Bitcoin in zijn korte bestaan is gekomen.

Op Bitcoin Genesis Day vorig jaar was de prijs per Bitcoin iets meer dan $32.000. Sindsdien heeft het ongeveer 47% gewonnen tot de huidige prijzen op ongeveer $47.000.

De asset is nog steeds aan het consolideren in deze range nadat het sinds half november een neerwaartse trend heeft ingezet.

Tot slot staat deze verjaardag ook bekend als de viering voor de “Proof of Keys”. Een aanmoediging voor Bitcoin houders om controle over hun eigen sleutels te nemen en deze van ‘Custodial wallets’ af te halen.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »