Bitcoin blaast 13 kaarsjes uit!

Op 3 januari 2009 bracht de raadselachtige en anonieme Satoshi Nakamoto het Genesis-blok met de eerste 50 Bitcoin uit op Sourceforge. Hij liet daarbij ook een bericht achter op de blockchain waarin hij een kop citeerde uit de Britse krant Times:

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Het concept achter de harde, open en gedecentraliseerde munt ontstond in de nasleep van de financiële crisis van 2008, waarvan ze de banken de schuld gaven.

Satoshi was geen fan van het moderne banksysteem, en had vooral moeite met fractional-reserve banking. Dat is wanneer een bank deposito’s aanvaardt en leningen of investeringen doet, maar verplicht is om reserves aan te houden ter grootte van slechts een fractie van haar depositoverplichtingen. De bank gebruikt in wezen dus geld dat ze niet bezit.

Hij wilde af van de banken en de duistere tussenpersonen die hij als corrupt en onbetrouwbaar beschouwde, en koos voor een meer door de gemeenschap gestuurde digitale munt.

Dertien jaar later doet Bitcoin het nog steeds goed met een marktkapitalisatie van bijna 1.000 miljard dollar. De munt is nu in handen van miljardairs, banken, beroemdheden, overheden, investeringsfondsen en bedrijven, wat aantoont hoe ver Bitcoin in zijn korte bestaan is gekomen.

Op Bitcoin Genesis Day vorig jaar was de prijs per Bitcoin iets meer dan $32.000. Sindsdien heeft het ongeveer 47% gewonnen tot de huidige prijzen op ongeveer $47.000.

De asset is nog steeds aan het consolideren in deze range nadat het sinds half november een neerwaartse trend heeft ingezet.

Tot slot staat deze verjaardag ook bekend als de viering voor de “Proof of Keys”. Een aanmoediging voor Bitcoin houders om controle over hun eigen sleutels te nemen en deze van ‘Custodial wallets’ af te halen.

Nieuws

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen. Het doel van The Graph

LEES VERDER »

Roger Ver weigert schulden aan Genesis af te betalen

Roger Ver, de controversiële figuur die ooit bekend stond als Bitcoin Jesus, komt de laatste jaren enkel nog negatief in de belangstelling. Zo ook na de implosie van Genesis, het grootste crypto lending platform ter wereld dat een paar weken geleden overkop ging. Genesis beweerd

LEES VERDER »
veilig-bitcoin-kopen

Hoe veilig en eenvoudig Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency ter wereld en steeds meer mensen kiezen ervoor om in te investeren. Het kopen en verkopen van Bitcoin kan echter ingewikkeld en onveilig lijken voor degenen die niet bekend zijn met deze wereld. In dit artikel zullen

LEES VERDER »
Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig en op vastgestelde tijdstippen een bepaald bedrag in een bepaald beleggingsproduct investeert. Hierdoor worden de pieken en dalen van de markt verdeeld over een langere periode en wordt

LEES VERDER »

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn. Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten.

LEES VERDER »