Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Biden wil Bitcoin mining 30% belasten

Het Biden administratie heeft geld nodig, zoveel is duidelijk. De begroting is een complete puinhoop en ook de befaamde “debt ceiling” komt eind deze maand alweer in zicht. Het komt dan ook voor niemand als een verrassing dat zondebok Bitcoin opnieuw wordt geviseerd als ideaal doelwit om het gat te dichten.

Na een korte inloopperiode zou de “DAME Tax“ 30% belastingen aanrekenen op al het energieverbruik van Amerikaanse Bitcoin mining datacenters. De maatregel zou vooral de grote Amerikaanse spelers zoals Riot Platforms (RIOT), Cipher Mining (CIFR) en Marathon Digital (MARA) diep in de portemonnee raken.

Zoals spijtig genoeg vaker het geval is wordt er een hele rits aan drogredenen aangehaald om de draconische belasting te rechtvaardigen. Zo spreekt het witte huis volledig incorrect over “de schade die het aanricht aan onze samenleving” terwijl Bitcoin net miljoenen Amerikanen helpt tijdens deze moeilijke periode van inflatie en bancaire malaise. De logica is nog verder zoek wanneer de Biden administratie gewag maakt van “problematische toename van broeikasgassen”. Bitcoin is één van de meest groene technologieën ter wereld is en het is dan ook bedroevend dat de Amerikaanse overheid er alles aan doet om deze waarheid te verdoezelen.

Op dit moment is de VS veruit de grootste Bitcoin producent ter wereld en neemt naar schatting 38% van de globale hashrate voor zijn rekening. Verbazend genoeg staat China, met ongeveer 21% van de globale hashrate, nog steeds op de nummer twee plaats ondanks het grootschalige mining verbod van 2021.

Hoe dan ook moet het DAME Tax belastingvoorstel eerst nog goedgekeurd worden door het huis van afgevaardigden. Aangezien dit wordt gedomineerd door de Republikeinen die wel meer interesse hebben in het potentieel van Bitcoin komt de mining leiderschapspositie van de VS zeker nog niet meteen in gevaar.