Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bailouts breiden zich uit naar Europa en de rest van de wereld

De sluisdeuren voor een globaal regime van bailouts en geldcreatie staan officieel open. In een persbericht van de Federal Reserve op zondag 19 maart wordt meegedeeld dat vanaf maandag 20 maart banken opnieuw dagelijks gebruik kunnen maken van de beruchte “Swap lines”.

Swap lines werden voor het eerst ingezet tijdens de crisis van 2007-2008. Ze zijn een toegift van de Federal Reserve aan de rest van de wereld. Aangezien de dollar dienst doet als de facto global reserve currency wil dit ook zeggen dat banken en economieën wereldwijd extensief gebruik maken van de Amerikaanse munt. Nu de hele financiële sector aan het wankelen is treedt er ook onmiddellijk over ter wereld een grote vraag naar die Amerikaanse dollars op om noodlijdende banken en instellingen te ondersteunen. Een Swap line geeft centrale banken overal ter wereld de bevoegdheid om hun eigen valuta als onderpand in te dienen in ruil voor verse dollars gecreëerd door de Federal Reserve. Aangezien elke centrale bank per definitie de bevoegdheid heeft om zijn eigen valuta bij te drukken, zijn deze swap lines dus niets meer dan een boekhoudkundige truc om nu ook het bijcreëren van dollars overal ter wereld mogelijk te maken.

De Federal Reserve staat niet te springen om deze bevoegdheid zomaar aan andere landen te overhandigen. De realiteit is dat ons globaal financieel systeem in verregaande mate verwoven is. Veel Amerikaanse banken en instellingen houden enorme hoeveelheden buitenlandse obligaties en aandelen aan op hun balansen. Door niet in te grijpen zouden de internationale financiële markten dermate onstabiel kunnen worden waardoor ook de balansen van Amerikaanse bedrijven in zware problemen terecht komen. Een global contagion event.

Dat deze aankondiging op zondag de wereld wordt ingestuurd is ook een rode vlag. Het geeft aan dat er waarschijnlijk noodlijdende banken zijn die aan de alarmbel hebben getrokken en niet konden wachten tot na het weekend. In de eerste plaats kijken we dan vooral naar Deutsche Bank en BNP Paribas, twee notoire tikkende tijdbommen.

Op dit moment wordt er in swap lines voorzien voor de centrale banken van Canada, Engeland, Japan, Europa en Zwitserland. Hoeveel er gebruik zal gemaakt worden van deze nieuwe bevoegdheid is nog niet duidelijk, we houden je wekelijks op de hoogte met de nieuwe cijfers.