Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid.

De onthullingen zijn dubbel pijnlijk aangezien de beschuldigde senator vorig jaar nog een heksenjacht opende op het kleine Zuid-Amerikaanse land El Salvador omdat het Bitcoin gebruikt als nationale valuta. Een zoveelste voorbeeld van de dubbele standaard dat Bitcoin critici maar al te vaak typeert.

De Amerikaanse politicus zou militaire steun verschaft hebben aan de Egyptische overheid terwijl dit de jaren voordien herhaaldelijk geweigerd werd door Washington vanwege sterke schendingen van de mensenrechten. In ruil voor deze militaire steun werd de vrouw van de senator op de loonlijst gezet van een Egyptisch vlees exportbedrijf. Bovendien zou de senator ook stappen ondernomen hebben om het desbetreffende exportbedrijf te beschermen tegen anti-monopolie sancties van het Amerikaans ministerie van landbouw.

Het koppel zou volgens de openbare aanklager van het Amerikaanse gerechtshof omgekocht zijn met grote sommen geld, goud en zelfs luxewagens met een totale waarde van om en beiden $566.000.

Voor de zware aantijgingen aan het licht kwamen, was de vermaarde politicus in Bitcoin kringen vooral bekend om zijn kruistocht tegen El Salvador. Begin 2022 lanceerde hij samen met twee andere senatoren het “Accountability for Cryptocurrency in El Salvador” wetsvoorstel waaruit zijn afgunst voor Bitcoin duidelijk blijkt. De senatoren maken gewag van een verminderde slagkracht van de Amerikaanse overheid om sancties op te leggen aan andere landen en een sterk verhoogd risico op witwaspraktijken dankzij de adoptie van Bitcoin.

Bij goedkeuring van het wetsvoorstel zou het ministerie van buitenlandse zaken bovendien een lijvig rapport moeten samenstellen over de financiële en economische huishouding van het kersverse Bitcoin land. 

Het initiatief lokte terecht enorm veel woede uit bij Bitcoin gebruikers. Amerikaanse politici vinden het spijtig genoeg belangrijker om valse vooroordelen in leven te houden en angst te creëren dan om zelf bij te leren en lessen te trekken uit deze impactvolle positieve ontwikkeling in Zuid-Amerika.

De recente beschuldigingen tegen Menendez sloegen in als een bom aangezien het om een geduchte veteraan in de Amerikaanse politiek gaat die tevens het voorzitterschap van de invloedrijke “Buitenlandse Zaken Senaatscommissie” bekleedt. Hoewel de rechtszaak nog niet begonnen is, lijkt het kalf nu al zo goed als verdronken. Zo riepen verschillende topfiguren binnen zijn eigen Democratische partij, waaronder Alexandria Ocasio-Cortez en John Fetterman, onmiddellijk om zijn ontslag.

Op 27 september moet Menendez, samen met zijn vrouw en nog 3 andere zakenmannen die genoemd worden in het schandaal, voor de rechter verschijnen om berecht te worden. Bob Menendez trad ondertussen ook “tijdelijk” af als hoofd van de senaatscommissie.