Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Alliantie tussen Brazilië en Argentinië tegen de dollar

Brazilië en Argentinië kondigen deze week aan dat ze van start gaan met de voorbereidingen van een pan-Zuid-Amerikaanse munteenheid. Bedoeling is om de economische samenwerking tussen Zuid-Amerikaanse landen te bevorderen en meer onafhankelijkheid te verwerven van de dollar, dat sinds jaar en dag een enorm grote rol speelt in Zuid-Amerika.

De nieuwe munteenheid, die de naam “Sur” zal dragen, zal initieel enkel in Argentinië en Brazilië uitgebracht worden en in parallel met de huidige valuta’s circuleren. Pas in een later stadium kunnen andere Zuid-Amerikaanse naties toetreden tot de nieuwe monetaire unie.

Op het eerste zicht is het vooral Argentinië dat veel te winnen heeft bij dit verbond. Het land worstelt al verscheidene decennia met devaluaties en hoge inflatie dankzij het aanhoudend economisch wanbeleid. Op dit moment is de inflatie in Argentinië bijvoorbeeld rond de 100%. De vraag is dus ook of de Brazilianen wel opgezet zullen zijn met deze samenwerking. De twee naties worden bovendien sinds begin dit jaar bestuurd door linkse partijen, een factor die zeker heeft bijgedragen tot de nieuwe monetaire samenwerking.

Het project doet ook enorm denken aan kleinschalige versie van de Euro. Waar Europa verantwoordelijk is voor 14% van het globale bbp, is dit in Zuid-Amerika slechts 5%. Bovendien staat het project nog in zijn absolute kinderschoenen. Bij de Euro duurde het bijna 35 jaar alvorens het idee eindelijk realiteit werd. Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, is alleszins geen grote fan van dit plan en suggereert dat ze beter zouden kiezen voor BTC als munteenheid.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u