Richard Wyckoff (1873 – 1934) was een van de belangrijkste grondleggers van technische analyse bij aanvang van de 20ste eeuw. Hij wijdde zijn carrière aan het onderzoeken van potentiële wetmatigheden van een trend in de aandelenmarkt.
Voor hem was het al snel duidelijk dat prijzen van aandelen continu werden gemanipuleerd door een kleine groep welvarende investeerders, die eenieder die in een specifiek aandeel wou investeren, trachtten te misleiden. Jarenlang observeerde hij het gedrag en de marktactiviteiten van de indertijd meest gerenommeerde institutionele beleggers zoals J.P.Morgan en Jesse Livermore. Uit deze observaties en interviews kon Wyckoff enkele beleggingsmethoden afleiden, waaronder een specifieke prijscyclus.
De Wyckoff Prijscyclus
Na jarenlange analyse kon Wyckoff enkele natuurlijke kenmerken van een trend blootleggen. Zo kon hij de intenties van institutionele investeerders ontcijferen. Zo ontdekte hij dat elke aandelenkoers vier fases had: accumulatie, opwaartse trend, distributie en neerwaartse trend. Tot op heden houdt deze theorie stand en is ze over elke financiële markt heen accuraat.
De accumulatiezone weerspiegelt het einde van een neerwaartse trend. Het is de zone waarbinnen grote beleggers (whales) langzaam weer het aandeel (of de cryptomunt) beginnen inkopen. Het is als het ware de zone waar deze grote spelers het meest interesse hebben; de zone waar de vraag terug in evenwicht is met het aanbod. De periode waarbinnen een asset in de accumulatiefase blijft, hangt af van het tempo waaraan terug wordt ingekocht door ‘whales’. In de cryptowereld refereer ik graag naar deze zone als: ‘de zone waar de cryptomunt terug energie opdoet om weer te kunnen stijgen’.
De opwaartse trend spreekt voor zich. Dit is de fase waar weer aanzienlijke prijsstijgingen worden waargenomen. Dit is de zone waar retail traders/investors (‘gewone’ beleggers, mensen zoals u en ik) terug in de markt komen en het aandeel/de cryptomunt terug wensen toe te voegen aan onze portefeuilles.
Vervolgens breekt de distributiezone aan. Dit is de zone waar de grote institutionele beleggers interesse hebben om hun assets terug te verkopen. Over deze periode worden de verkooporders langzaam gespreid, om zo weinig mogelijk argwaan te wekken bij de retail traders. Zij zullen nog in volle euforie anticiperen op nog hogere prijsstijgingen.
Als laatste fase breekt de neerwaartse trend aan. Dit is de zone waar de vraag naar het asset weer aanzienlijk daalt. De meeste mensen merken dit te laat op, of zijn te bang om te verkopen. Vervolgens zoekt de markt terug naar een evenwicht van vraag en aanbod en zitten we desgevolg terug in een accumulatiefase.
Zoals u kan zien is elke financiële markt ontworpen om kleinere investeerders te misleiden. Als u winstgevend wilt zijn in eender welke financiële markt, zal u de broodkruimels moeten volgen die grote investeerders achterlaten. Gelukkig kan u daarvoor bij ons terecht.
De drie wetten van Wyckoff
1. Wet van vraag en aanbod
Deze eerste wet bepaalt de koersrichting. Bij een initiatie les economie zal iedereen worden geïnitieerd met een vraag- en aanbodcurve. Als beide curves snijden, is de markt in evenwicht en hebben we een evenwichtsprijs. Dit is in de cryptomarkt niet anders. Als de vraag naar een cryptomunt het aanbod overstijgt, dan stijgt de prijs en vice versa. Het belang en de implicaties van deze wet op de financiële markten wordt door de meeste beleggers onderschat.
2. Wet van oorzaak en gevolg
Deze tweede impliceert dat geen enkele gebeurtenis in de markt spontaan plaatsvindt, zonder dat daar een voorafgaande reden voor is. De verschillen tussen vraag en aanbod zijn dus geen pure willekeur, maar zijn steeds gekenmerkt door causaliteit. Volgens Wyckoff leidt een zone van accumulatie steeds tot een opwaartse trend en leidt een zone van distributie steeds tot een neerwaartse trend.
Wat ook gekenmerkt wordt door causaliteit, maar zelden leidt tot een wijziging van de trend, zijn belangrijke nieuws events. Zo leidt de verkoop van bijna $3 miljard aan Bitcoin door de Duitse overheid (oorzaak) tot een verderzetting van de neerwaartse trend (gevolg). Nieuws events volgen praktisch altijd de trend en zorgen zelden voor een breuk in marktstructuur. Maar ik wijk af.
3. Wet van inspanning vs. resultaat
In meer eenvoudige termen, kan je dit ook uitdrukken als de Wet van volume en prijs(wijziging). Bij deze wet wordt volume (inspanning) bestudeerd in relatie tot de prijs (resultaat). Een wezenlijk verschil tussen volume en prijs zorgt in de meeste gevallen voor een wijziging van de trend. Volume en prijs dienen in elke omstandigheid in harmonie te zijn.
Stel dat de prijs significant stijgt, maar het volume blijft laag, is de kans groot dat de markt wordt gemanipuleerd naar de bovenkant en moet u dus extra op uw hoede zijn. Stel dat het volume aanzienlijk groot is, maar de prijs wijzigt amper, dan houdt dit meestal in dat de trend op z’n einde loopt en de prijs op een stevige support- of resistance zone stuit.
Als je meer wilt weten over Technische Analyse en de prijscyclus van Wyckoff, sluit je dan zeker aan bij Digital Currency Academy en word lid van de grootste crypto community van België, namelijk CryptoClub!
In de volgende editie zal u leren te herkennen of de markt nu in een accumulatie – of distributiefase is, ook hier zijn enkele vaste principes van kracht!
Hopelijk hebt u bij deze al wat meer inzicht in de natuurlijke bewegingen van een financieel asset.