Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Hoe moet het nu verder na SVB?

Iedereen vraagt zich uiteraard af hoe het nu verder moet na de grootste financiële schok van de laatste 14 jaar. We gaan ongetwijfeld bijzondere tijden tegemoet en het is koffiedik kijken wat de exacte impact van SVB zal zijn op de lange termijn. Wel geven we graag een aantal belangrijke trends mee die de komende maanden waarschijnlijk nog veel in het nieuws zullen komen:

Rust lijkt terug te keren

De extreme maatregels lijken hun effect niet gemist te hebben. Na een bijzonder woelige maandag lijken de gemoederen nu eindelijk te bedaren. Op zich hoeft dit ook niet te verbazen, het nieuwe Bank Term Funding Program (BTFP) voorziet zowat in een optionele bailout voor elke noodlijdende bank in Amerika. Sterker nog, was het programma een week vroeger gelanceerd dan had er bij SVB nooit een vuiltje aan de lucht geweest. Ook de sterk gedaalde aandelen van vele andere wankele banken lijken nu sterk te herstellen. De kans is trouwens groot dat vele van hen ondertussen al actief gebruik maken van het nieuwe bailout programma. Later deze week zal de Federal reserve trouwens al de eerste BTFP cijfers bekendmaken.

Regionale versus systemische banken

De bankruns van de afgelopen dagen waren vooral een probleem voor kleinere regionale banken. Hoewel de balans van SVB een indrukwekkende $209 miljard bedroeg, valt ze toch nog steeds vrij klein uit tegenover de mastodonten van Wall Street zoals JPMorgan Chase en Bank of America. De reden dat grote banken buiten schut bleven, heeft te maken met de volgende bekende slogans: “Systemically important” en “Too big to fail”.

Steeds meer mensen begrijpen dat enkel de allergrootste banken immuun zijn voor een faillissement omdat de centrale banken dit simpelweg nooit zullen toestaan. De bankrun van vorige week was dan ook het orgelpunt van een steeds groeiende beweging van deposito’s van kleinere regionale banken richting de grote jongens. Een evolutie die na dit weekend zeker zal verdergezet worden. Sinds 1971 is het aantal actieve Amerikaanse banken met maar liefst 70% gedaald, een cijfer dat niet veel goeds voorspelt over de robuustheid van ons financieel systeem.

Hoge interesten zorgen voor een verdere leegloop bij banken

Een ander gevolg van de torenhoge interesten van het laatste jaar is dat bankrekeningen ironisch genoeg nog minder aantrekkelijk worden. Aangezien een geïnformeerde investeerder of bedrijfsleider nu met de grootste eenvoud 4 tot 5% interest kan verdienen op de befaamde T-bills (kortlopende Amerikaanse staatsobligaties), hebben ze niet de minste reden meer om zich bloot te stellen aan een risicovolle traditionele bankrekening met zero interest. De banken zullen de interesten op hun deposito’s moeten verhogen of hun klanten zien vertrekken.

CPI cijfers voor achtste maand in de goede richting

Op dinsdag 14 maart kwamen de langverwachte nieuwe CPI cijfers uit. Inflatie voor de maand februari was 6%, bijna 0,5% lager dan januari en dus een goed teken. Deze belangrijke Amerikaanse barometer is de nummer één indicator voor de Federal Reserve om hun interestbeleid op af te stemmen. Mogelijks is deze al bij al lichte daling, samen met de crisis van dit weekend, genoeg om de Amerikaanse centrale bank eindelijk op andere ideeën te brengen en de interesten terug af te bouwen.

De markt zou zich wel eens kunnen herpakken

De dubbele bailout van dit weekend waarbij zowel bankrekeninghouders EN grote banken aanspraak kunnen maken op vers geld zou wel eens het startsignaal kunnen zijn van een nieuwe bullrun. De massale U-turn in monetair beleid, mogelijks gekoppeld aan een regimeshift van het interestenbeleid, zetten alle lichten op groen voor investeerders. Dit zien we trouwens nu al aan de stijgende beurskoers en Bitcoin dat voor het eerst in lang boven de $25,000 staat.

Sociale media + paniek = Bankruns²

SVB was de eerste echte grote bankrun in onze radicaal veranderde wereld waar sociale media de plak zwaait. Informatie die vroeger pas na dagen of weken volledig verspreid was onder de bevolking is nu beschikbaar binnen handbereik op je gsm binnen de 10 minuten. De bankrun van $42 miljard op donderdag 9 maart was dan ook compleet ongezien. Het internet werkt als een soort vergrootglas dat alle zwakke plekken van ons bancaire systeem medogenloos blootlegt. In de toekomst zal dit enkel maar toenemen.

Bitcoin en CBDC’s

Op het einde van de dag is de hele fiasco rond SVB één grote reclame voor Bitcoin. Steeds meer mensen worden geconfronteerd met de onstabiele puinhoop die wij onze modern monetair systeem noemen. We kunnen enkel maar hopen dat verschillende mensen hun les hebben getrokken en vanaf nu kiezen voor self custody met Bitcoin.

Tegelijk moeten we er ons ook bewust van zijn dat de overheid elke kans aangrijpt om de zwarte piet door te schuiven naar Bitcoin. De crisis van de laatste dagen heeft het imago van commerciële banken zeker geen goed gedaan en overheden overal ter wereld zullen hier gretig gebruik van maken om de loftrompet te steken voor CBDC’s en tegen Bitcoin.

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?