Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij hun eigen interesses. De slagzin die iedere nieuwkomer bij aankomst te horen krijgt van Pieter Baert (oprichter en bezieler van Zwerfgoed) is dan ook: “Observeer, kies een constructief project dat je aanspreekt en ga ervoor! Ik wil dat de tijd die je hier doorbrengt voorbijvliegt!”.
Het contrast met de school is hier dan ook groot. In plaats van de jongeren in een keurslijf te dwingen en vaak monotone en weinigzeggende opdrachten te laten vervullen, worden ze bij Zwerfgoed geprikkeld om de handen uit de mouwen te steken en hun steentje bij te dragen aan deze prachtige hoeve. Samenwerken staat hier centraal. Met respect en geduld leren omgaan met elkaar en het beste van zichzelf geven is de essentie van Zwerfgoed!
Er is dan ook méér dan genoeg te doen. Zo worden er groenten en planten in overvloed gekweekt, gaande van pompoen, bloemkool, erwtjes, tomaat, kruisbes, radijzen en zo veel meer! Daarbuiten is De Hoeve ook aan het uitbreiden met een nieuw gebouw, waar o.a. een grote keuken met traditionele houtoven in de maak is. Deze zal de al bestaande oven aanvullen zodat de lokaal gekweekte groenten kunnen gebruikt worden voor artisanale delicatessen! Zwerfgoed staat reeds lange tijd bekend voor zijn oerdegelijke zelfgemaakte pizza’s (100% home grown). Als dat je niet doet lekkerbekken!

Maar daar stopt het niet, naast het fietsenatelier is er ook een ferm houtatelier waar verschillende projecten tot leven komen! Als kers op de taart is er achter het domein ook nog eens een uitgebreid voedselbos in de maak. Kortom: voor ieder wat wils!

Pieters wens voor elke nieuwkomer wordt hier dan ook realiteit: de tijd vliegt effectief voorbij. Het beste voorbeeld hiervan is de chill-out room. Deze ruimte (met playstation) is voorzien zodat er steeds de mogelijkheid is om je even terug te trekken en stoom af te blazen. Maar wat gebeurt er in de realiteit? De chill-out room wordt zo goed als nooit gebruikt! De zeldzame keren dat iemand zich toch terugtrekt, gaan er meestal geen 10 minuten voorbij vooraleer de persoon in kwestie terug buiten komt piepen omdat die playstation plots zo saai is!
“Ik heb liever dat jongeren meehelpen op De Hoeve omdat ze het willen en gemotiveerd zijn, en niet omdat ik hen hiertoe verplicht. Ons doel hier is hen een beter alternatief te bieden” zegt Pieter hierover.
Verder doet Zwerfgoed ook aan gemeenschapsvorming, door bijvoorbeeld een veilige haven te bieden voor mensen die het noorden even wat kwijt zijn in een steeds meer harteloze maatschappij. Zo kunnen volwassenen die (tijdelijk) geen plek vinden op de arbeidsmarkt zich hier engageren. In de zomer worden er bovendien ook verschillende activiteiten georganiseerd (kleine festivalletjes, opentuindagen) zodat iedereen een beetje kan meegenieten van dit mini-paradijsje!
Ons bezoek aan Zwerfgoed was dan ook een serieuze eyeopener. Het geeft ons het vertrouwen dat echte, authentieke goede doelen, waar het welzijn van de mensen en niet die van de hulpverleners centraal staat, anno 2021 nog steeds mogelijk is! Door in te zetten op jongerenbegeleiding, gemeenschapsvorming en het creëren van een authentieke trefplaats voor de gemeenschap, levert Zwerfgoed werk van de bovenste plank! Een project waar wij voor de volle 110% achter staan!
