Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Visie van ECB en andere banken over de toekomst

Afgelopen week maakte zowel de FED, BoE als de ECB in een persconferentie bekend wat hun plan betreffende het monetaire beleid is voor de komende maanden. Nu de officiële inflatiecijfers op het hoogste peil staan van de afgelopen 13 jaar, speculeren de markten er steeds meer op dat de centrale banken hun monetaire beleid gaan opgeven en volgend jaar voor het eerst in meer dan 10 jaar de rente zullen verhogen.

Toch blijkt de realiteit minder waar te zijn. Beginnen doen we met Lagarde die als voorzitster van de ECB bekend maakte dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de ECB volgend jaar de rente zal verhogen omdat de inflatie naar hun mening te laag blijft. Volgens Lagarde is de huidige inflatiegolf vooral te wijten aan factoren van voorbijgaande aard en blijven de vooruitzichten voor de inflatie op middellange termijn zeer gematigd. 

Ze reageerde ook op de recente stijging van de rentetarieven en waarschuwde dat de ECB noodaankopen van activa zal blijven gebruiken om de leenkosten laag te houden. Ook in het kamp van de Amerikanen bevestigde FED-voorzitter Powell dat er geen renteverhogingen zullen plaatsvinden en dat de inflatiecijfers van tijdelijke aard zijn. Wel maakte hij bekend dat de FED de obligatieaankopen zou gaan afbouwen. 

Tot slot heeft ook de BoE bevestigd dat er geen renteverhogingen plaats zullen vinden. Hierbij laat de centrale bank de rente op een historisch laag niveau van 0,1% staan, ook al heeft zij haar hoogste inflatievoorspellingen in 10 jaar gepubliceerd. Kortom de fictieve geldprinters gaan nog niet minder hard draaien naar de toekomst toe. En gezien de inflatie momenteel veel hoger is dan de rente op spaarrekeningen, verliest het geld op spaarrekeningen steeds meer aan koopkracht. Spaarders zullen dus actie moeten ondernemen als ze hun koopkracht niet als een ijsblokje willen zien wegsmelten.