Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Trillion dollar coin

In de Verenigde Staten liep de overheid vorige week op tegen het schuldenplafond en daarom komen ze nu met de bizarre oplossing van een trillion dollar coin. Zo zou de regering vanaf midden december over onvoldoende geld beschikken om salarissen, overheidssteun, etc. te financieren. Momenteel ligt er reeds een wetsvoorstel op tafel om het plafond op te tillen met maar liefst $3.5 biljoen.

Toch zou de overheid nog een bijkomende optie hebben indien dit voorstel niet goedgekeurd zou worden, namelijk het in het leven roepen van een platina munt ter waarde van $1 biljoen. De Amerikaanse regering is namelijk bevoegd om onbeperkt platina munten te slaan en daar zelf een waarde aan te toe te kennen. Het verschil tussen de productiekosten van de munt en de nominale waarde, het getal dat erop staat, zou de regering kunnen boeken als “seigniorage”. 

Indien de Amerikaanse overheid deze platina munt van $1 biljoen vervolgens aan de Federal Reserve (FED) zou verkopen, hebben ze opnieuw voldoende liquiditeit om hun activiteiten verder te zetten. Toch zou deze vorm van monetaire financiering enorm gevaarlijk zijn met als mogelijk gevolg hyperinflatie. Deze situatie zou men kunnen ontwijken door na verloop van tijd de munt terug te kopen van de FED door middel van uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Het enige achterliggende probleem is dat de centrale bank momenteel de enige opkoper van de Amerikaanse staatsobligaties is. 

Dit doen ze om de rente laag te houden en de economie niet te doen kantelen. Tot deze situatie zal het hoogstwaarschijnlijk niet komen gezien er momenteel hard gewerkt wordt om het plafond tussen de $1.5 en $3.5 biljoen op te trekken. Desondanks zijn deze cijfers toch zeer verontrustend gezien we op monetair niveau overal ter wereld schuldenbergen zien toenemen tot niveaus velen malen hoger dan ooit tevoren. Zo is de Amerikaanse schuldenberg in minder dan 10 jaar verdubbeld en is de balans van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds het begin van 2020 met maar liefst 75% gestegen.