Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Sam Bankman-Fried eindelijk in de boeien geslagen

Het was verwarring troef de laatste weken. Ondanks de overduidelijke aanwijzingen van corruptie en fraude werd Sam Bankman-Fried met fluwelen handschoenen behandeld door zowel de pers als bepaalde overheidsinstanties. Maandagnacht kwam dan toch het verlossende nieuws dat Bankman-Fried onder arrest was geplaatst door de Royal Bahamas Police Force.

De openbare aanklager van het zuidelijke district van New York liet weten, in naam van de Amerikaanse overheid, een vertrouwelijke aanklacht gedeeld te hebben met de Bahamaanse autoriteiten. Deze aanklacht leidde op maandagavond tot de arrestatie van Sam Bankman-Fried. De aanklacht spreekt onder andere over een hele waslijst aan fraudulente activiteiten waaronder securities fraud, money laundering, wire fraud conspiracy en meer.

Kort na de aantijgingen door de Amerikaanse overheid kwam ook de SEC (Amerikaanse beurswaakhond) met zijn eigen waslijst van aanklachten. Zo spreekt de SEC over massieve jarenlange fraude waarbij het handelsplatform FTX fondsen doorspeelde aan zusterbedrijf Alameda met het oog op “persoonlijk voordeel”.

Naar alle waarschijnlijkheid zal SBF de komende weken uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Zo liet de eerst minister van De Bahama’s het volgende optekenen:

 

“De Bahamas en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang om alle individu’s die betrokken zijn bij FTX en mogelijks de wet gebroken hebben ter verantwoording te roepen”

 

SBF gaf maandagavond nog, slechts enkele uren voor zijn arrestatie, zijn laatste interview op Twitter Spaces. Bankman-Fried leek in het interview nog steeds van plan om de dag erop, dinsdag 12 december, digitaal te zullen getuigen op de langverwachte hoorzitting van de House Financial Services Committee. De hoorzitting was op voorhand al bijzonder controversieel vanwege de sterk betwiste onpartijdigheid van committee voorzitster Maxine Waters, maar ze zal dus nooit plaatsvinden.

Tot slot getuigde ook John J. Ray III gisteren voor het Amerikaans Congres. Ray nam vorige maand het roer als CEO van FTX over van SBF na de spectaculaire implosie van het bedrijf. Volgens de nieuwe CEO was FTX eind 2021 al begonnen met een waanzinnige “spending binge van maar liefst $5 miljard” en zijn er bovendien voor meer dan “$1 miljard aan leningen uitgeschreven aan insiders”.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »