Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

BlockFi, death by a thousand cuts

Na een lange strijd op leven en dood moet gevestigde waarde BlockFi dan toch het faillissement aanvragen. BlockFi werd opgericht in 2017 en was één van de eerste wegbereiders voor het brede succes dat crypto lending firms de daaropvolgende jaren zouden genieten (Celsius, Voyager, 3AC en Alameda). Samen met de steun van Wall Street veteraan Peter Thiel bereikte het bedrijf ongeziene populariteit in 2020 en 2021.

De problemen begonnen vorig jaar toen stilletjes aan duidelijk werd dat hun buitensporige gok op Grayscale (GBTC) aan het ontaarden was in een ware nachtmerrie. GBTC is een soort fonds dat traditionele investeerders blootstelling geeft aan de prijs van Bitcoin. Op zijn piek begin 2021 had BlockFi voor maar liefst $1,7 miljard aan aandelen geïnvesteerd in dit fonds. Sinds de start van de bear market ging het echter pijlsnel bergaf met GBTC. Alleen al dit jaar is het fonds bijna 80% in waarde gedaald (versus 65% voor Bitcoin). BlockFi liquideerde uiteindelijk haar volledige positie in de loop van 2022 maar wel met bijzonder pijnlijke verliezen.

Sindsdien verkeerde BlockFi constant in overlevingsmodus. Zo werd het bedrijf in februari van dit jaar opgezadeld met een regulatieve kater van maar liefst $100 miljoen aan boetes bij de SEC. Bovendien werden hun financiële diensten opgeschort in verschillende Amerikaanse Staten vanwege bedenkelijke “Rehypothecation” praktijken. Hierbij werden fondsen van BlockFi gebruikers veelvuldig ingezet als onderpand om meer en meer leningen van institutionele investeerders in de wacht te slepen.

Toen begin mei van dit jaar de Terra Luna splinterbom ontplofte was er dus niet veel meer dan een zuchtje nodig om het bedrijf omver te blazen. Het doek zou weldra over BlockFi vallen.

Tot grote verbazing van iedereen sprong FTX begin juli in de bres met een noodlening aan BlockFi van maar liefst $400 miljoen. De overlevingsstrijd kon weer worden verdergezet. Het reddingsplan van FTX (dat neerkwam op een overname light) was achteraf gezien naar alle waarschijnlijk een manier om BlockFi te dwingen zijn resterende eigendommen, hoe karig ook, onder voogdij te plaatsen van FTX. Zo kon het bekende trading platform van Sam Bankman-Fried kostbare tijd kopen om zijn eigen liquiditeitsproblemen onder de mat te vegen. Zoals u twee weken geleden in onze nieuwsbrief kon lezen was met ondergang van FTX op 11 november meteen ook het doodvonnis van BlockFi getekend. Op 28 november vroeg BlockFi officiëel het faillissement aan.

Met uitzondering van Genesis, dat er op dit moment trouwens ook bar slecht voorstaat, kunnen we nu spreken over een totale fiasco van de gehele crypto lending scene. 2022 is daarom vooral een belangrijke herinnering aan de basisprincipes die Satoshi Nakamoto ons in 2009 meegaf:

“In de conventionele wereld moeten we banken vertrouwen met ons geld maar we zien dat ze dit geld uitlenen in golven die tot krediet bubbles leiden waarbij ze amper zelf geld in kluis houden. Dit is het fundamentele probleem van traditioneel geldsysteem.”

Gelukkig hoeven we anno 2022 niet langer banken of externe partijen te vertrouwen. Bitcoin definitely fixes this!