Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bankrun bij Binance

Het wereldbekende handelsplatform, dat dit jaar een reusachtige $22 biljoen aan crypto trades uitvoerde, is de laatste tijd niet meer weg te slaan uit de media. Tussen 16 en 19 december werd er voor maar liefst $6 miljard dollar aan fondsen opgehaald uit het handelsplatform. Reden hiervoor zijn de vele mysteries rond Binance die de laatste tijd de kop opsteken. Sinds de implosie van FTX rijzen er steeds meer vragen over de financiële gezondheid van crypto exchanges in het algemeen en over de opbouw van hun balansen in het bijzonder.

Zo weigert Binance nog steeds te onthullen waar Binance.com effectief gevestigd is. Bovendien deelt het bedrijf ook geen cijfers van zijn omzet, winst of cash reserves. De exchange heeft ook zijn eigen munt maar het is compleet onduidelijk welke rol deze speelt op de balansen van het bedrijf (bij FTX leidde de onthulling hiervan tot haar ondergang). Binance is geen publiek verhandeld bedrijf zoals Coinbase en hoeft deze cijfers dus niet bekend te maken maar de keuze om weinig transparant te zijn, boezemt evenmin vertrouwen in bij gebruikers.

De laatste twee maanden wordt er ook steeds vaker gesproken over “Proof of Reserves” als een elegante manier voor exchanges om te bewijzen dat ze over genoeg fondsen beschikken. Ook de CEO van Binance, Changpeng Zhao, is grote fan van dit systeem. Eind november huurde hij daarom de accounting firm Mazars in om een Proof of Reserves controle uit te voeren op Binance. Hoewel Mazars initieel een positief verslag publiceerde over Binance heeft het ondertussen dit verslag al weer terug offline gehaald en stopt het ook elke samenwerking met bedrijven uit de crypto sector.